Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: «Κατήγγειλαν» συστηματική απουσία Λεβεντάκη

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: «Κατήγγειλαν» συστηματική απουσία Λεβεντάκη

Πριν από την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης διαμαρτυρήθηκαν και αποχώρησαν σύμβουλοι

Την εκ συστήματος, όπως τονίστηκε, απουσία του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου «κατήγγειλαν» δημοτικοί σύμβουλοι από παρατάξεις της αντιπολίτευσης πριν από την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης και ύστερα από λεκτικές αντιπαραθέσεις με μέλη της διοίκησης αποχώρησαν.

Η απουσία του κ. Λεβεντάκη από συνεδριάσεις του Σώματος έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από την αντιπολίτευση ότι συνιστά απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων, όπως και απαξίωση για τα θέματα που συζητούνται και αφορούν στο Δήμο και τους δημότες.

Όπως ο Γιάννης Μερκούρης είπε: «Δεν έχει κανένα νόημα, να κάνουμε τις παρουσίες τι; Εγώ βλέπω τελευταία μια κατάσταση θλιβερή. Ρωτάμε, απαντήσεις δεν παίρνουμε, οι αντιδήμαρχοι δεν είναι εδώ να απαντήσουν, ο δήμαρχος δεν είναι εδώ. Ερχόμαστε να κάνουμε τι; Ο άνθρωπος (δείχνοντας προς το έδρανο που καθόταν ο Παναγιώτης Τσαφαράς) θέλει να απαντήσει στο δήμαρχο που τον έχει προκαλέσει. Πού θα απαντήσει; Σε ποιον; Δεν ξέρω αν πρέπει να μείνουμε, συνάδελφοι».

Ακολούθως ο Παναγιώτης Τσαφαράς ρώτησε: «Θα έρθει ο δήμαρχος, κε πρόεδρε; Οι αντιδήμαρχοι θα είναι εδώ; Υπάρχουν δέκα θέματα (σ.σ. στην ημερήσια διάταξη). Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε κάθε θέμα…».

Ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, του απάντησε: «Είναι αντιδήμαρχοι». Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Στα τελευταία συμβούλια ο κ. δήμαρχος αγνοεί το Δήμο. Μπορεί ο κ. Μπακούρος, π.χ., που αναλαμβάνει τα χρέη δημάρχου στα τελευταία συμβούλια, να αναλάβει και πάλι το ρόλο και να μας απαντήσει. Αυτό, όμως, δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση. Εμείς θέλουμε καίριες απαντήσεις σε βασικά θέματα που θέτουμε. Τις απαντήσεις αυτές, δυστυχώς, κε πρόεδρε, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μας τις δώσει ο κ. αντιδήμαρχος (σ.σ. δείχνοντας στο έδρανο που καθόταν ο κ. Βλάχος) κι εγώ θα αποχωρήσω».

Με τη σειρά της η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε: «Η απουσία του κ. δημάρχου υποδηλώνει απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου», προσθέτοντας: «Πλέον, η απουσία είναι εκ συστήματος, είναι παράλειψη άσκησης βασικών καθηκόντων και υποχρεώσεων, οφείλει ο κ. δήμαρχος να παρευρίσκεται και να ενημερώνει το Σώμα για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου, καθώς και να απαντά σε ερωτήματα που έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος. Και ναι μεν ο δήμαρχος δεν έχει ψήφο στα θέματα, όμως ο ρόλος του ο θεσμικός τον υποχρεώνει να παρευρίσκεται στα συμβούλια, να σέβεται το Σώμα και να ενημερώνει το Σώμα. Γι’ αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κι εμείς αποχωρούμε και δε δηλώνουμε παρουσία». Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, είπε: «Μπορεί να έρθει ο δήμαρχος στη διάρκεια του συμβουλίου», ενώ ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση του ιδίου με την κα Παναγιωτοπούλου και τη Μαρία Πανουσιοπούλου.

«Εάν έχετε μπερδέψει το ρόλο του κ. δημάρχου με το ρόλο των δημοτικών συμβούλων είναι στην κρίση του κόσμου», του είπε η κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Αυρηλιώνη να της απαντά: «Αν τύχει κάτι έκτακτο στο δήμαρχο δεν μπορεί να είναι εδώ». Τότε εκείνη σχολίασε: «Εγώ μίλησα για εκ συστήματος (σ.σ. απουσίες του δημάρχου). Ανθρώπινο είναι να τύχει κάτι έκτακτο. Τον τελευταίο καιρό, από το Μάιο και μετά γίνεται εκ συστήματος. Ας μας δηλώσει ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα να το σεβαστούμε, ανθρώπινα. Αλλά βλέπουμε ότι γίνεται εκ συστήματος. Αν τον κ. δήμαρχο δεν τον ενδιαφέρουν τα θέματα που εισάγει στο Συμβούλιο, να ψηφιστούν, να περάσουν, να λειτουργήσει ο Δήμος, δεν μπορούμε εμείς από μόνοι μας, χωρίς να μας δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, είτε να ψηφίζουμε είτε να καταψηφίζουμε…». Ο δε κ. Αυρηλιώνης ανταπάντησε: «Υπάρχουν αντιδήμαρχοι».

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μερκούρης είπε: «Οι άλλοι τρεις (σ.σ. αντιδήμαρχοι) πού είναι; Σήμερα έχει τεθεί κι ένα τεράστιο ζήτημα με την ανακοίνωση που έχει βγάλει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων (σ.σ. για το έργο βελτίωσης της Ε.Ο. Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι). Οφείλατε να είστε εδώ. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, τα ερωτήματα προκαλούν φοβερές ανησυχίες κι αν όντως συμβαίνουν αυτά που επικαλούνται στην ανακοίνωση, δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Ποιος θα μας δώσεις απαντήσεις; Εσείς;».

Στο σημείο παρενέβη ο αντιδήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, αναφέροντας τον κ. Νίκα για απαντήσεις στο θέμα αυτό. Ακολούθησε ξανά λεκτική αντιπαράθεση Αυρηλιώνη και Βλάχου με την κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Αυρηλιώνη να υπεραμύνεται της απουσίας Λεβεντάκη, σημειώνοντας πως «έτυχε κάτι έκτακτο» και τον κ. Βλάχο να επιτίθεται στην κα Παναγιωτοπούλου ότι εκείνη και όλοι (σ.σ. της αντιπολίτευσης) απουσιάζουν σε σημαντικά ζητήματα και με δόλο, με την κα Παναγιωτοπούλου να του απαντά: «Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου έχει λειτουργήσει ο Δήμος από την αντιπολίτευση».

Μετά την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, πλην του Σαράντου Κουκούμη, από τη Δημοτική Αρχή έκαναν λόγο για προσυνεννοημένο σόου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου