Ένωση Ξενοδόχων: «Τουριστικά η Μεσσηνία δεν πήρε τίποτα από τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν»

Ένωση Ξενοδόχων: «Τουριστικά η Μεσσηνία δεν πήρε τίποτα από τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν»

Τρομάζει η «παγωνιά» του χειμώνα

Την αισιοδοξία των υπόλοιπων τουριστικών περιοχών της Ελλάδας δε συμμερίζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα οι ξενοδόχοι, που προβλέπουν οικονομικά ένα πολύ βαρύ χειμώνα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις τους θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας και θα έρθουν αντιμέτωπες και με το φάσμα της χρεωκοπίας.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς με δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ενέργειας στις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία, όμως, όπως σχολίασε ο κ. Καραλής, δεν καλύπτουν τους ξενοδόχους.

«Δεν πήραμε τίποτα από τα πλεονάσματα»
Ο κ. Καραλής επανέλαβε ότι στην περιοχή μας οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι η Μεσσηνία δουλεύει κυρίως με εγχώριο τουρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δυνατότητα του Έλληνα, έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής ταλαιπωρίας κι ένα χειμώνα που δεν ξέρει πόσο πολύ δύσκολος θα είναι.

«Το δεύτερο είναι ότι η περιοχή μας δεν έχει καταφέρει ακόμα να βάλει σε σωστή λειτουργία το αεροδρόμιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια εναλλακτική πρόταση σε ό,τι αφορά την πελατεία μας. Αν το αεροδρόμιο μπορούσε να εξυπηρετήσει  περισσότερες πτήσεις, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο κόσμο. Αυτό φέτος αποδείχτηκε περίτρανα, γιατί από την “υπερχείλιση” που υπήρχε σε όλα τα αεροδρόμια από τους πελάτες της βόρειας Ευρώπης, εμείς δεν καταφέραμε να πάρουμε τίποτα από το πλεόνασμα. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών», τόνισε ο κ. Καραλής.

Πρόβλημα βιωσιμότητας
Για το πώς θα βγει τουριστικά ο χειμώνας, μιας και στη Μεσσηνία οι κρατήσεις έχουν ήδη πάρει τη φθίνουσα πορεία, μετά τις καλές πληρότητες που καταγράφηκαν αυτό το 20ήμερο του Σεπτεμβρίου, ο κ. Καραλής σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία να καλυφθούν οι διαφορές που προκύπτουν από την έκρηξη του κόστους ενέργειας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπρόσθετα, ο πληθωρισμός δημιουργεί πρόβλημα μιας ακόμα μεγαλύτερης επιβάρυνσης σε όλα τα δάνεια και σε όλες τις τραπεζικές εργασίες για τις επιχειρήσεις. «Όλο αυτό το πλέγμα δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και ένα εκρηκτικό μίγμα, με τις επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας και να είναι αντιμέτωπες και με το φάσμα της χρεωκοπίας», σχολίασε ο κ. Καραλής, ενώ συμπλήρωσε ότι το οικονομικό περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς πρέπει να γίνει η αποπληρωμή όλων των οικονομικών διευκολύνσεων της πανδημίας.

Μέτρα για την ενεργειακή κρίση ζητά ο ΣΕΤΕ
Πάντως, ο ΣΕΤΕ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα,  τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και το γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Είναι πλέον σαφές ότι με την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, τις στοχευμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και την κεφαλαιοποίηση του πολύ ισχυρού τουριστικού brand της χώρας, η τουριστική χρονιά εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου και τα τελικά έσοδα που αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019, θα αποτελέσουν τεράστια ανάσα για την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία.

Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίζουμε πως η γεωπολιτική, αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία, αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης, αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος».

Μέτρα
Για τον περιορισμό της έκτασης του ανωτέρω προβλήματος, ο ΣΕΤΕ προτείνει τα εξής μέτρα:

-Άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Σημειώνεται πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων, ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ιδίως τις μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο ανωτέρω πρόγραμμα και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.

Η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται.

-Διευκόλυνση/κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering).

Κρίνεται επίσης απαραίτητο: Να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν. Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.

-Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μ. και πάνω.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε μία μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο + 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20 – 30 τόνων  πετρελαίου.

Στις, ως επί το πλείστον, μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ήδη πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη