Καλαμάτα 2022: Κι όμως υπάρχουν ακόμα σχολεία που δεν έχουν πεζοδρόμια

Καλαμάτα 2022: Κι όμως υπάρχουν ακόμα σχολεία που δεν έχουν πεζοδρόμια

Εκτεθειμένοι οι μαθητές περπατούν στο οδόστρωμα

Μπορεί η Καλαμάτα να θέλει να λέγεται σύγχρονη πόλη που, μεταξύ άλλων, δίνει έμφαση στην προσβασιμότητα, αλλά μια βόλτα εκτός κέντρου, κυρίως, δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τα πεζοδρόμια.

Βέβαια, ακόμα και στο κέντρο αρκετά είναι ακατάλληλα και γεμάτα παγίδες, κάτι που συναντούν και οι πεζοί, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχουν κατασκευαστεί καθόλου πεζοδρόμια!

Τη Δευτέρα, λοιπόν, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και υπάρχουν ακόμα σχολεία που δεν έχουν πεζοδρόμια, όπως αναφέρουμε και στον τίτλο.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι φετινό, όμως πρέπει άμεσα να λυθεί, αφού δε γίνεται μαθητές να περπατούν πάνω στο οδόστρωμα, με όποιον κίνδυνο ελλοχεύει αυτό.

Εμείς επισκεφθήκαμε κάποια από τα σχολεία της πόλης και μεταφέρουμε την κατάσταση που αντικρίσαμε:

Κλασικό και τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του 7ου Γυμνασίου ή Πειραματικού, όπως πλέον λέγεται. Ο δρόμος, λοιπόν (δεν υπάρχει οδοδείκτης και τελικά λέγεται Αγάθωνος), που οδηγεί από την οδό Αρτέμιδος στο σχολείο και θα διασχίζουν σε μερικές μέρες εκατοντάδες μαθητές, όχι μόνο δεν έχει καθόλου πεζοδρόμια, αλλά είναι τόσο στενός που μετά βίας μπορούν να περάσουν δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα.

Έπειτα μεταφερόμαστε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο, στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτας Σπάρτης. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα υποτυπώδες πεζοδρόμιο από το δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο (οδός Αλαγονίας) μέχρι το σχολείο. Από εκεί και πέρα, τίποτα… Έτσι οι μαθητές που έρχονται από την ανατολική πλευρά είναι υποχρεωμένοι να περπατούν στο οδόστρωμα της παλιάς εθνικής.

Συνεχίζουμε με το 6ο Νηπιαγωγείο… Πριν από μερικά χρόνια έγινε η διαπλάτυνση του δρόμου από την πλευρά της Σφακιανάκη, μπήκαν τα κράσπεδα, αλλά ξέχασαν να φτιάξουν τα πεζοδρόμια! Διαπλάτυνση, βέβαια, δεν έγινε σε όλη την οδό (9ου Συντάγματος Πεζικού), έτσι έπειτα στενεύει ξανά και, φυσικά, ούτε εκεί υπάρχουν πεζοδρόμια…

Τέλος, πάμε στο 5ο Γυμνάσιο, σχολείο επί της οδού Αθηνών. Μπορεί από την ανατολική πλευρά και μέχρι το σχολείο να υπάρχουν πεζοδρόμια, αλλά έπειτα από αυτό όχι. Ως εκ τούτου, οι μαθητές που έρχονται από δυτικά είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν το οδόστρωμα της Αθηνών. Να σημειωθεί ακόμη ότι μπροστά από το σχολείο ο δρόμος δεν έχει οριοθετηθεί και πλαταίνει επικίνδυνα.

Αυτά, λοιπόν, ήταν μόνο κάποια από τα σημεία που εντοπίσαμε. Κι επειδή σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα, καλό θα είναι άμεσα οι αρμόδιοι να βρουν λύση. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί το αυτονόητο: πέραν των μαθητών, τα παραπάνω σημεία διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση