Κυπαρισσία: Λαμπρή γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Κυπαρισσία: Λαμπρή γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Χριστού, προχθές και χθες, στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών στις θρησκευτικές τελετές στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!

Προχθές το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Τριφυλία Πρωταγωνίστρια”, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Πανουσιοπούλου, Σταματία Αλεξοπούλου και Παναγιώτης Τσαφαράς και ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων, Άκης Κατρίτσης.

Χθες το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας και έγινε λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, μαθητών και πιστών, στους δρόμους στους οποίους εκτείνεται η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη.

Με την επιστροφή στον ιερό ναό και αφότου η Φιλαρμονική ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε πως «ο Σταυρός του Χριστού, την παγκόσμια Ύψωση που σήμερα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και επιτελεί, και μάλιστα στην αρχή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, στοχεύει και αποσκοπεί σε τούτο: Και εμείς να ανυψωθούμε και εις τους αιθέρας να επαρθούμε. Άλλωστε, τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος; Άνω θρώσκω, άνω βλέπω, άνω πορεύομαι… […] Αδελφοί μου, αυτός ο οποίος βλέπει το Σταυρό και ευφραίνεται, αυτός που ασπάζεται με ευλάβεια το Σταυρό, αυτός που ξέρει να κάνει σωστά το Σταυρό του αγιάζεται, φωτίζεται και καθοδηγείται από Αυτόν, αφού είναι των πεπλανημένων οδηγός, των Χριστιανών η ελπίς, των χειμαζομένων ο λιμήν, των νεκρών η Ανάστασις, των ασθενούντων ιατρός. Αυτός είναι ο Σταυρός του Χριστού. Ας μάθομεν και ας γίνομε φίλοι Του κι ας Τον εγκολπωθούμε και, κυρίως, και προπάντων στις καρδιές μας ας χαραχθεί και τότε θα μπορούμε κι εμείς με τον ποιητή να λέμε: “Τι να φοβηθώ όταν στο πλευρό μου έχω το Σταυρόν;”…».

Στις χθεσινές θρησκευτικές τελετές διακρίναμε, μεταξύ άλλων, το βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους αντιπεριφερειάρχες Βασίλειο Καπέλιο και Άγγελο Χρονά, τον τέως περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το δήμαρχο Τριφυλίας Γεώργιο Λεβεντάκη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, προέδρους Κοινοτήτων, εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας και συλλόγων.

Κόσμος, παράλληλα με τις τελετές, επισκέφθηκε το πανηγύρι για βόλτα, ψώνια ή φαγοπότι.

Του Ηλία Γιαννόπουλου