Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Κυπαρισσία, με τη συμμετοχή πλήθους ευλαβικών προσκυνητών στις θρησκευτικές τελετές στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου! Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και έγινε λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, υπό τον αρχιμουσικό Κωνσταντίνο Κτενά, μαθητών και πιστών, στους δρόμους πέριξ του ιερού ναού. Με την επιστροφή στον ιερό ναό και αφότου η Φιλαρμονική ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος έδωσε τις πατρικές ευχές και την ευλογία του στους πιστούς.
Στις θρησκευτικές τελετές διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, τους αντιπεριφερειάρχες Στάθη Αναστασόπουλο και Τάσο Αδαμόπουλο, τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον αναπληρωτή δημάρχου Τριφυλίας – αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο, την επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» Χάιδω Παναγιωτοπούλου, την πρόεδρο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά, την αναπληρώτρια διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Α.Ο.Μ. Κυπαρισσίας Δήμητρα Καλομοίρη, τον γενικό γραμματέα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Σταθόπουλο, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Κοινοτήτων, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Ηλία Τσιγαρίδα, και τον προϊστάμενο Π.Κ. Κυπαρισσίας, Παναγιώτη Λυδιώτη.
Κόσμος, μετά την Απόλυση, μετέβη στην παραλία όπου λειτουργεί το πανηγύρι της Κυπαρισσίας, το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 18 του μηνός.
Δηλώσεις Λαμπρόπουλου, Χρυσομάλλη, Μαντά και Πτωχού για έργα
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ανέφερε: «Εορτάζουμε σήμερα την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μας εδώ στην όμορφη Κυπαρισσία μας, στην όμορφη Τριφυλία. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά στην πόλη μας. Εύχομαι η Κυπαρισσία και όλη η Τριφυλία να προοδεύει, όπως προοδεύει σε όλους τους τομείς, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα. Και τώρα θέλω, επίσης, να δηλώσω ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί, για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο όλης της Δυτικής Ελλάδος και της Τριφυλίας φυσικά, που είναι ο δρόμος από την Τσακώνα μέχρι τον Πύργο. Σε ό,τι με αφορά, έχω συνδέσει το όνομά μου με τον δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας και με τον δρόμο που γίνεται από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεθώνη, και δηλώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους άλλους τους φορείς και τους βουλευτές, για να δούμε κάποια στιγμή να ξεκινάει κι αυτός ο αναπτυξιακός δρόμος. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι αυτός ο δρόμος είχε δημοπρατηθεί το 2007 και κάποιοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και τον ακύρωσαν. Και δίνουμε τώρα έναν μεγάλο αγώνα, έπειτα από τόσα χρόνια, για να ξεκινήσουμε και να τον κατασκευάσουμε. Χρόνια πολλά σε όλους».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, δήλωσε: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Κυπαρισσιώτες, σε όλες τις Κυπαρισσιώτισσες, για τη μεγάλη γιορτή, σήμερα εδώ, του Τιμίου Σταυρού. Γιορτάζει η Κυπαρισσία και όλη η Τριφυλία. Να πούμε σε όλους υγεία να έχουν και κάθε καλό. Τιμήσαμε τη γιορτή σήμερα εδώ στην Κυπαρισσία, στην Τριφυλία, κι ευλογηθήκαμε. Η αλήθεια είναι πως σε αυτό τον ευλογημένο τόπο η Πολιτεία ακόμη δεν έχει ευλογήσει αυτά που πρέπει για την Τριφυλία. Νομίζω, τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος αποτελούν το σύγχρονο ανέκδοτο, έντεκα – δώδεκα χρόνια αφού έχει τελειώσει το φράγμα και δεν έχουν ξεκινήσει τα δίκτυα, όπως επίσης ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά που καθυστερεί, ενώ αναμένουμε και τις τελικές αποφάσεις για το μεγάλο έργο, που θα δώσει επίσης μεγάλη ανάπτυξη στην Τριφυλία, το Πύργος – Τσακώνα.
Νομίζω, πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα για να δώσουμε σε αυτό τον τόπο, που έχει δυναμική, έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει ανάπτυξη μέσω της αγροτικής παραγωγής και μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, την ευκαιρία που αναζητεί, ακριβώς για να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική του. Χρόνια πολλά σε όλους! Κάθε καλό!».
Με τη σειρά του ο βουλευτής, Περικλής Μαντάς, είπε: «Μεγάλη γιορτή σήμερα η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Όπως κάθε χρόνο γιορτάζει η Κυπαρισσία μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Κυπαρίσσιους. Χρόνια πολλά σε όλη τη Μεσσηνία. Φέτος το πανηγύρι είναι εντυπωσιακό. Το επισκέφθηκα χθες το βράδυ. Νομίζω, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όλη η Μεσσηνία, οι κάτοικοι, οι πολίτες της περιοχής, να επισκεφθούν την Κυπαρισσία, να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Για την Κυπαρισσία μας οι προσπάθειες που κάνουμε είναι σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Στον τομέα των υποδομών είμαστε σε αναμονή της δημοπράτησης του μεγάλου έργου για το γήπεδο της Κυπαρισσίας, έργο για το οποίο έχουμε διασφαλίσει 1,1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνει πλήρης αναβάθμισή του και σύντομα να αποδοθεί στις τοπικές ομάδες και στα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ταυτόχρονα, αρχές Οκτωβρίου, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα από τη Δημοτική Αρχή, πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Κυπαρισσίας, έτσι ώστε κι εκεί να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή. Νομίζω, όλοι μας είδαμε μετά την ανάπλαση των Φιλιατρών (σ.σ. στην κεντρική πλατεία) πόσο πολύ αναβαθμίστηκε η περιοχή και πόσο πολύ πιο φιλική έγινε η πλατεία στους πολίτες, έτσι κι εδώ η Κυπαρισσία να απολαύσει αυτό το σημαντικό έργο. Επίσης, είμαστε σε αναζήτηση μαζί με τη Δημοτική Αρχή και την Περιφερειακή Αρχή για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, καθώς και για την ανάπλαση του λιμανιού, δύο σημαντικά έργα, τα οποία πιστεύω κι εγώ, αλλά και οι πολίτες, πως θα προσδώσουν πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας. Στο τομέα της Υγείας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε δρομολογήσει κάποιες συναντήσεις προκειμένου να πετύχουμε την αποδέσμευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο μήνας Σεπτέμβρης θα είναι μήνας ανακοινώσεων. Εύχομαι να έχουμε θετικά αποτελέσματα και σύντομα να απευθυνθούμε στους πολίτες με πιο ολοκληρωμένα στοιχεία. Ο αξονικός τομογράφος ολοκληρώνεται, ένας εξοπλισμός ο οποίος θα προσφέρει πολύ σπουδαίες υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει το ΕΚΑΒ, αλλά κυρίως θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μην ταλαιπωρούνται με τη μετακίνησή τους στην Καλαμάτα. Έχουμε τη δωρεά του 1 εκατ. ευρώ του κ. Αρνόκουρου, πάρα πολύ σημαντικό, ένας ευεργέτης για την περιοχή μας, που κι εκεί θα δρομολογηθούν πολύ σύντομα οι εξελίξεις προκειμένου να υλοποιηθεί. Και βέβαια, στηρίζουμε με γιατρούς. Αναμένουμε τους τέσσερις γιατρούς από τη μεγάλη προκήρυξη και μόλις προχθές, με παρέμβασή μας, εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός νέου καρδιολόγου με μπλοκάκι, για να στηρίξει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Εκκρεμεί, βεβαίως, η συνεννόησή μας για το μεγάλο έργο, τον μεγάλο οδικό άξονα που θα ενώσει τον Πύργο με το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Σε συνεννόηση με όλους, έχουμε πολύ καλά στοιχεία πλέον. Το Πάτρα – Πύργος, να ξέρετε, έχει διπλασιάσει έως και τριπλασιάσει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Αυτό δείχνει στοιχεία τα οποία μπορούμε να διαπραγματευθούμε πολύ καλύτερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτιμώ ότι, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει να έχουμε δρομολογήσει κι αυτό το έργο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρωθούν όλοι οι οδικοί άξονες στην Πελοπόννησο. Σημαντικά πράγματα, σημαντικά έργα, σε συνεννόηση, σε συνεργασία, όλοι μαζί, Περιφέρεια – Δήμος, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την περιοχή. Χρόνια πολλά σε όλους!».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους όσοι γιορτάζουν. Πραγματικά, μια πολύ μεγάλη μέρα για την Κυπαρισσία, για τον Δήμο Τριφυλίας, για την Πελοπόννησο όλη. Μια πολύ μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, για την πίστη. Εύχομαι όλα να είναι πάντα ειρηνικά, με αγάπη, κάθε καλό στους εορτάζοντες και, πραγματικά, ό,τι καλύτερο για την περιοχή.
Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου πάντα βρισκόμαστε σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις στηρίζουμε όσο μπορούμε, όπως επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια για στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εδώ στην Κυπαρισσία αρχίζουμε ήδη έργα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε πάρα πολλά σημεία, κυρίως στο Κυπαρισσία – Φαρακλάδα, αλλά και μεγαλύτερα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, με σπουδαιότερο από αυτά, κατά την άποψή μου, μια προγραμματική ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο για το master plan του λιμανιού, ώστε να δρομολογήσουμε κι εκεί κάποιου είδους παρεμβάσεις πολύ σύντομα. Χρόνια πολλά και πάλι σε όλους, να ’στε καλά, και του χρόνου!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου






























