Μένει από… ενέργεια και ο Δήμος Καλαμάτας χωρίς γενναία επιδότηση

Μένει από… ενέργεια και  ο Δήμος Καλαμάτας χωρίς γενναία επιδότηση

Προβληματισμός για το αυξημένο ενεργειακό κόστος από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο

Η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε στο αυξημένο ενεργειακό κόστος λειτουργίας του Δήμου ήταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο τέλος Αυγούστου.

Τότε είχε επισημάνει ότι “αν δεν υπάρξει ενίσχυση από την Πολιτεία προς τους Δήμους και κυρίως προς τις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους Ύδρευσης σε όλη τη χώρα, στο τέλος θα αναγκαστούμε να κόβουμε έργα για να πληρώνουμε την ενέργεια”.

Επιπλέον, είχε σχολιάσει: “Μια αναφορά και στην αυξημένη πίεση που υπάρχει λόγω της ενεργειακής και, κατ’ επέκταση, οικονομικής κρίσης. Να γνωρίζετε ότι ήδη το κόστος είναι υψηλό, οι δαπάνες για την ενέργεια δε μας αφήνουν πολλά περιθώρια. Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους Δήμους και με την κατεύθυνση που έχει υπάρξει από την ΚΕΔΕ. Δεν υπάρχει καμία ενίσχυση για τις ΔΕΥΑ και για τους Συνδέσμους Ύδρευσης. Στο τέλος θα κόβουμε έργα διαρκώς για να πληρώνουμε την ενέργεια”.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος επανήλθε χαρακτηρίζοντας ως “εκρηκτική” την κατάσταση σχετικά με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. “Αναζητούμε διαρκώς πόρους”, είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας όμως ότι τα λεφτά δε φτάνουν.

Τη μεγάλη ανησυχία τους εξέφρασαν για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία του Δήμου δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος και η Ελένη Γκλεγκλέ, ενώ ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παύλος Κλάδης, διερωτήθηκε τι θα γίνει φέτος, σημειώνοντας ότι η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων θα φτάσει μόνο για την προμήθεια πετρελαίου. Δήλωσε δε την αγωνία του για το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος…

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων, ενώ επισήμανε ότι κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους Δήμους μία επιπλέον δόση ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Ωστόσο, ο δήμαρχος σημείωσε ότι μία επιπλέον δόση ΚΑΠ στο Δήμο Καλαμάτας αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 ευρώ, ποσό που δε φτάνει για να καλυφθεί το κόστος.

Στο μεταξύ, στις δυσοίωνες προβλέψεις για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και τις προσπάθειες των Δήμων να βρουν λύσεις εξοικονόμησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, έκανε λόγο και για πιο μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν.
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως ο χειμώνας που έρχεται αναμφισβήτητα θα είναι ενεργειακά δύσκολος. Παρότι οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικές, λίγο αφορούν στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, αφού πολλές παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και, συνεπώς, εκτός επιδότησης.

Οι Δήμοι, όπως είπε, χρειάζονται στήριξη, γιατί άμεσες, ανέξοδες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τόνισε δε πως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι.

Α.Π.