Μεσσήνη – Λάμπαινα: Οι δηλώσεις Νίκα περί πλουτισμού εξόργισαν ιδιοκτήτες

Μεσσήνη – Λάμπαινα: Οι δηλώσεις Νίκα περί  πλουτισμού εξόργισαν ιδιοκτήτες

Την περασμένη Τρίτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έκανε γνωστό ότι 180 ιδιοκτήτες διαφωνούν στο να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους δίδονται για την κατασκευή του δρόμου Μεσσήνη – Λάμπαινα και έτσι η Περιφέρεια (με λύπη του όπως είπε χαρακτηριστικά) θα κινηθεί δικαστικά.

Ειδικότερα, για το θέμα των 180 ιδιοκτητών που αντιδρούν ο κ. Νίκας δήλωσε: «Έχουμε κάποια εμπόδια από τους πολίτες, οι οποίοι προφανώς θεωρούν ότι το πέρασμα του δρόμου θα τους κάνει και πλούσιους, έτσι νομίζουν κάποιοι. Εμείς λέμε να πάρουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται, γύρω στα 180 άτομα έχουν υπογράψει και μας δίνουν την έκταση που χρειαζόμαστε, κυρίως από την Εύα μέχρι τη Λάμπαινα, και από εκεί θα ξεκινήσουμε σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Και είναι άλλοι 180 οι οποίοι αρνούνται να μας παραδώσουν τη γη, επομένως προσφεύγουμε στη διαδικασία της επίταξης και στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, λυπούμαι αλλά πάμε δικαστικά.

Πληρώνουμε, όπως ξέρουμε, τα επικείμενα, τις μάντρες και τα χτίσματα. Θέλω να παρακαλέσω από τη θέση αυτή τους 180 δημότες οι οποίοι αρνούνται να μας δώσουν τη γη, για να κάνουμε αυτόν τον άξονα, ο οποίος θα αναβαθμίσει γενικότερα την περιοχή και την περιουσία τους, διότι ένας μεγάλος άξονας μπροστά από το κτήμα τους καταλαβαίνετε ότι θα αυξήσει την αξία του».

Η παραπάνω δήλωση, ωστόσο, εξόργισε κάποιους από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επικοινώνησαν με το «Θάρρος» καταγγέλλοντας ότι οι τιμές που έχουν προσδιοριστεί για ορισμένα από τα επικείμενα είναι εκτός πραγματικότητας.

Ειδικότερα, δύο από τους ιδιοκτήτες με τους οποίους μιλήσαμε αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μάντρες που έχουν κατασκευάσει έξω από τα σπίτια τους. Τις συγκεκριμένες «παίρνει» η κατασκευή του δρόμου, με τις τιμές που τους δίνονται, όμως, να είναι πολύ χαμηλότερες από τα χρήματα που θα χρειαστούν για να τις ξαναχτίσουν. Χαρακτηριστικά μας είπαν: «Ας μας φτιάξουν ξανά τη μάντρα όπως είναι και τα χρήματα χάρισμά τους», όμως αν δε γίνει αυτό ή δεν τους δοθεί σωστή αποζημίωση, δείχνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το έργο.

Ειδικότερα, επισήμαναν ότι έχουν πολλές αντιρρήσεις για τα λεγόμενα του περιφερειάρχη, τα οποία χαρακτήρισαν επιεικώς απαράδεκτα.

«Εκτός πραγματικότητας οι αποτιμήσεις»
Αναφερθείς στο ζήτημα ο ένας από τους ιδιοκτήτες (είναι περίπου δέκα με τα ίδια προβλήματα) μας είπε ότι έξω από το σπίτι του έχει χτίσει μια πέτρινη μάντρα 38 μέτρων, ύψους δύο μέτρων και μισού μέτρου θεμελίωσης. Μάλιστα, η κατασκευή της το 2010 του στοίχισε περίπου 10.000 ευρώ. Πέραν αυτής, η κατασκευή του δρόμου του «παίρνει» περίπου 134 τετραγωνικά γης. Όμως, μας είπε πως αυτό δεν τον ενδιαφέρει.

Η δε αποζημίωση που του δίδεται είναι περίπου 2.000 ευρώ. Άρα, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, «η άποψη του περιφερειάρχη ότι κάποιοι θα γίνουν πλούσιοι είναι απαράδεκτη» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι όχι μόνο δε θα γίνουν πλούσιοι, αλλά πολεμούν για να μη γίνουν φτωχοί.

Αυτό που ζητά είναι να κατασκευαστεί ξανά η μάνδρα που τώρα έχει και το σπίτι του να επανέλθει στην τωρινή κατάσταση. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να πιάσει ούτε ένα ευρώ στα χέρια του.

Αν δε γίνει αυτό, θα μείνει με ένα σπίτι ξέφραγο, με τις κλοπές στην περιοχή να είναι στα ύψη και την οικογένειά του να είναι εκτεθειμένη, αφού δε θα έχει περίφραξη. Αν επιχειρήσει να χτίσει, με τα σημερινά δεδομένα το κόστος ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι όταν το όλο πρόβλημα έγινε γνωστό, μηχανικός της Περιφέρειας βρέθηκε στην περιοχή και έκανε έλεγχο στις συγκεκριμένες περιουσίες, με τις αποτιμήσεις να είναι εκτός πραγματικότητας

Τέλος, αναρωτήθηκε: «Αν αυτό το έργο είχε τόσα προβλήματα, όπως αναφέρει συχνά ο περιφερειάρχης, με τα 2,5 εκατομμύρια που θα μπουν ακόμα, επειδή έγινε λανθασμένη μελέτη, γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτο; Γιατί μπήκε σε κατοικημένη περιοχή; Κάτι με το οποίο και ο κ. Νίκας διαφωνεί και λέει ότι ήταν λάθος».

Κλείνοντας σχολίασε ότι δεν είναι κατά του να γίνει ο δρόμος, αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι, αφού τέτοιος δρόμος μέσα σε κατοικημένη περιοχή ελλοχεύει κινδύνους για τους κατοίκους. Αυτό που ζητά ο ίδιος και οι άλλοι κάτοικοι είναι μια συνάντηση με τον κ. Νίκα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί παρά τις οχλήσεις εδώ και ένα χρόνο στο γραφείο του.

Ζητείται ακρόαση
Μια ακόμα ιδιοκτήτρια που επικοινώνησε με το «Θάρρος» δήλωσε ότι αισθάνεται θιγμένη από τις δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, αφού ούτε πλούσιοι προσπαθούν να γίνουν ούτε να πάρουν κάτι που δε δικαιούνται.

Σημείωσε, επίσης, ότι δε θέλει ούτε ένα ευρώ, αλλά ζητά ό,τι υπάρχει τώρα μπροστά στο σπίτι της να δημιουργηθεί ξανά δύο μέτρα πιο μέσα. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν την ενδιαφέρει η έκταση που θα χάσει, την κάνει χάρισμα, αν και – όπως είπε- σε αυτήν δεν τη χάρισε κανένας.

Αν η μάνδρα που ο δρόμος της «παίρνει» αντικατασταθεί όπως ακριβώς είναι, έχει καλώς, σχολίασε, «αν όχι, κανείς δε θα ακουμπήσει τίποτα».

Μιλώντας για την εκτίμηση των μηχανικών της Περιφέρειας, κατήγγειλε ότι δεν έγινε σωστά, λέγοντας ότι έβγαλαν τη μισή μάντρα καλή και την υπόλοιπη μέτρια, ασχέτως του αν είναι η ίδια κατασκευή. Η αποζημίωση που της έχει οριστεί είναι περίπου στα 5.000 ευρώ και αφορά μία μάντρα 90 μέτρων, με 2 μέτρα ύψος, 45 εκ. πλάτος και 1,5 μέτρο θεμελίωσης, για να συμπληρώσει πως ούτε την πέτρα μπορεί να αγοράσει με αυτό το ποσό.

Με τη σειρά της δήλωσε ότι αν φτιαχτεί όπως είναι, χαρίζει τα χρήματα που της δίδονται.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν έχει καμία εμπάθεια με την Περιφέρεια και σαφώς πρέπει να γίνει ο δρόμος, αλλά θα στραφεί δικαστικά αν δεν της δοθεί η σωστή αποζημίωση ή δεν της κατασκευάσουν τη μάντρα όπως είναι.

Όσο για το αν ισχύσει η επίταξη που ο κ. Νίκας προανήγγειλε, απάντησε ότι δε θα αφήσει κανέναν να προβεί σε κατεδάφιση.

Για την ίδια η ιδιοκτησία που μένει είναι το σπίτι της, είναι όλη της η ζωή και δε γίνεται να μείνει χωρίς περίφραξη. Μάλιστα, από αυτήν περνούν καλώδια για εγκαταστάσεις συναγερμού, ποτίσματος κλπ.

Κλείνοντας μας ενημέρωσε ότι επικοινώνησε για ακόμα μια φορά σήμερα (σ.σ. χθες) με το γραφείο του περιφερειάρχη και ζήτησε ακρόαση, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι θα καταχωρηθεί το αίτημά της, κάτι που της είχαν απαντήσει και άλλες φορές, αλλά ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση για συνάντηση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση