Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα: Πάμε για τον Οκτώβριο και… βλέπουμε!

Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα: Πάμε  για τον Οκτώβριο και… βλέπουμε!

Και νέα παράταση για την ολοκλήρωση του οδικού έργου

Νέα καθυστέρηση παίρνει η ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Μεσσηνίας, καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου καλείται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει την πέμπτη κατά σειρά παράταση για το έργο βελτίωσης της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας, στον άξονα Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβλέπει αυτή τη φορά επέκταση της συνολικής προθεσμίας έως τις 30 Οκτωβρίου 2026, μεταθέτοντας εκ νέου την ολοκλήρωση ενός έργου που θεωρείται κομβικής σημασίας για την οδική ασφάλεια και τη σύνδεση αγροτικών και ημιαστικών περιοχών του Δήμου Μεσσήνης.

Το «αγκάθι» των απαλλοτριώσεων
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7,45 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πελοπόννησος» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους, ενώ ανάδοχος είναι η εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ Τεχνικών Κατασκευών Α.Ε.», η οποία είχε δώσει έκπτωση 41,13%.

Η νέα παράταση έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα καθυστερήσεων που συνοδεύουν το έργο ήδη από την έναρξή του. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και της διαδικασίας επίταξης των παρόδιων ιδιοκτησιών. Από τους περίπου 356 ιδιοκτήτες ακινήτων που επηρεάζονται από τη διάνοιξη και διαπλάτυνση της οδού, μόνο περίπου οι μισοί είχαν αποδεχθεί εξαρχής τη διαδικασία, ενώ δεκάδες άλλοι αρνήθηκαν να υπογράψουν, οδηγώντας την υπόθεση σε δικαστικές και διοικητικές εμπλοκές.

Όπως προκύπτει από το ιστορικό του έργου, η διαδικασία επίταξης ξεκίνησε ήδη από το 2020, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών για ακίνητα συνολικής έκτασης άνω των 81.000 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης από το δικαστήριο, γεγονός που, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη εργοταξίων σε όλο το μήκος της οδού. Έτσι, οι παρατάσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Καθυστερήσεις
Παράλληλα, σημαντικές καθυστερήσεις προκάλεσαν και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, καθώς απαιτήθηκαν ξεχωριστές συμβάσεις με ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ για μετατοπίσεις δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, αλλά και οπτικών ινών. Μέρος των μετατοπίσεων έχει ολοκληρωθεί στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε άλλα σημεία του έργου.

Σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης θεωρούνται, επίσης, οι αρχαιολογικές εργασίες, καθώς χρειάστηκε να υπογραφεί ειδικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την παρακολούθηση εκσκαφών και τις αναγκαίες έρευνες κατά μήκος της χάραξης.

Παρά τα προβλήματα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ανακοινώσει ότι στο τμήμα Εύα – Αριστοδήμειο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι βασικές χωματουργικές παρεμβάσεις και η κατασκευή τεχνικών έργων, όπως κιβωτοειδείς οχετοί και επενδεδυμένες τάφροι, ενώ από σήμερα και για ένα μήνα ο δρόμος θα κλείσει προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης (βλέπε διπλανό κείμενο). Αντίθετα, σημαντικές εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο στο τμήμα Αριστοδήμειο – Λάμπαινα όσο και στο βασικό κομμάτι Μεσσήνη – Εύα.

Το έργο αφορά συνολικά δύο τμήματα μήκους περίπου 8,4 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει διαπλάτυνση του οδοστρώματος, νέους οχετούς, τοίχους αντιστήριξης, πεζοδρόμια σε κατοικημένες περιοχές, σύγχρονη σήμανση, στηθαία ασφαλείας, αποχέτευση ομβρίων και ηλεκτροφωτισμό κόμβων και οικιστικών τμημάτων.

Η Τεχνική υπηρεσία αποδίδει τις καθυστερήσεις σε λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, κάτι που επιτρέπει βάσει του νόμου τη χορήγηση παράτασης «με αναθεώρηση». Θετική γνώμη για τη νέα παράταση έχει ήδη διατυπώσει και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος «Πελοπόννησος».

Το έργο έχει απασχολήσει επανειλημμένα την τοπική επικαιρότητα και πέντε χρόνια τώρα μετά τη δημοπράτησή του, παραμένει βαλτωμένο. Εξακολουθεί, δε, ακόμα και έπειτα και από αυτή την παράταση, κανείς να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε οι κάτοικοι θα δουν, επιτέλους, ολοκληρωμένη τη νέα οδό.

Της Βίκυς Βετουλάκη