Παρέμβαση εισαγγελέα για το νερό στη Λαγκάδα Μάνης ζητούν 8 οικογένειες

Παρέμβαση εισαγγελέα για το νερό  στη Λαγκάδα Μάνης ζητούν 8 οικογένειες

Απίστευτες καταστάσεις ζουν κάτοικοι στο χωριό Λαγκάδα του Δήμου Δυτικής Μάνης, αφού εν έτει 2022 έρχονται ακόμα και στα «χέρια» για το νερό, που είναι μόνιμο πρόβλημα της Μάνης δεκαετίες τώρα.

Οκτώ οικογένειες από τη Λαγκάδα διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους για την κατάσταση που επικρατεί με το νερό, αφού το μισό χωριό έχει και το άλλο μισό όχι.

Την ανοιχτή επιστολή τους κοινοποιούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και αποστέλλουν προς το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασ. Κυβέλο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. 

Δεν έχουν πόσιμο νερό
«Το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαγκάδας του Δήμου Δυτικής Μάνης έχει “ευλογηθεί” με άφθονο νερό από τη φυσική πηγή του Καβελλάρη.  Υδροδοτείται όλο το χωριό με κοινόχρηστες βρύσες εδώ και 30 χρόνια. Όλο το χωριό εκτός από 8 οικογένειες! Οκτώ οικογένειες οι οποίες έχουν υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Οκτώ οικογένειες οι οποίες εδώ και 10 χρόνια δεν παίρνουν νερό για τις ανάγκες, τουλάχιστον, του μαγειρέματος, μιας και το νερό του Δήμου μας είναι ακατάλληλο λόγω αγωγιμότητας και μικροβίων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες», ξεκινά η επιστολή των κατοίκων.

Όπως εξηγούν στη συνέχεια, από το 2019 ο Σύλλογος του χωριού με έγγραφα, διαμαρτυρίες, παραστάσεις στο δήμαρχο και κάθε αρμόδιο και, κυρίως, καθημερινές διαμαρτυρίες στον τοπικό σύμβουλο, έκανε παρεμβάσεις για το θέμα, αλλά υπήρξε πλήρης απαξίωση.

«Αναλάβαμε με δικά μας έξοδα (πέντε από τις οκτώ οικογένειες) το 2020 και έπειτα από συνεννόηση με τον τοπικό σύμβουλο του χωριού, ο οποίος είναι κατά νόμο υπεύθυνος, να βάλουμε λάστιχο από άλλο σημείο με μεγαλύτερη ροή, ώστε να έχουμε τελικά και εμείς νερό, μαζί με τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Φέτος το καλοκαίρι κάποιοι έκοψαν το λάστιχο υδροδότησής μας! Προφανώς θεώρησαν ότι δεν είχαμε δικαίωμα στο δημόσιο αγαθό του νερού!

Αγανακτισμένοι πήγαμε στο δήμαρχο και ζητήσαμε το αυτονόητο. Ισονομία για όλους! Δεσμεύτηκε σε τρεις μέρες να έχουμε νερό. Κύριε δήμαρχε, μας δώσατε το λόγο σας στις 16 Αυγούστου στο γραφείο σας! Δώσατε εντολή στον αντιδήμαρχο Ύδρευσης να βρει λύση!

Και τι έκανε; Αντί να ενώσει το λάστιχο της ύδρευσης που κάποιοι έκοψαν παράνομα με μπαλτά (;), να βγάλει τις παράνομες βάνες διακοπής ροής του νερού και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή σε όλες τις βρύσες, έκανε νέα διακλάδωση από σημείο που ήξερε ότι δεν υπάρχει ροή νερού (ενημερώθηκε από τον τοπικό σύμβουλο), έσπασε την άσφαλτο για να περάσει καινούργιο λάστιχο, το πέρασε ανηφορικά πάνω από ελιές και έσπασε παραδοσιακό καλντερίμι για να το ενώσει με τις βρύσες. Αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο… Δεν ήρθε ποτέ νερό!», επισημαίνουν.

Διαμαρτυρία
Διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό το γεγονός και ζήτησαν να αποκατασταθεί το κομμένο λάστιχο, αλλά, όπως λένε, έλαβαν την απάντηση: «Δεν το ενώνω γιατί έχω δώσει το λόγο μου. Να περιμένετε το Νοέμβριο»!

«Σε ποιους, κύριε δήμαρχε, έδωσε το λόγο του ο αντιδήμαρχός σας; Ο δικός σας λόγος ότι όλοι πρέπει να έχουμε νερό δε μετράει; Ποιοι αποφάσισαν ότι το δυτικό χωριό δεν πρέπει να έχει νερό από την πηγή και να πληρώνει εμφιαλωμένα για να μαγειρεύει και να πλένει λαχανικά και φρούτα, επειδή το νερό της ύδρευσης είναι σκέτο αλάτι; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να σπέρνετε τη διχόνοια στο χωριό με σημείο τριβής το νερό; Γιατί φυσικό είναι όταν οκτώ οικογένειες στερούνται το δημόσιο αγαθό του νερού, να διαπληκτίζονται! Πήγαν άνθρωποι στο Κέντρο Υγείας έπειτα από διαπληκτισμό, παρουσία του τοπικού και του αντιδημάρχου Ύδρευσης.

Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να παραβιάζετε το συνταγματικό μας δικαίωμα για πρόσβαση σε καθαρό νερό; Τα γνωρίζετε όλα αυτά, κύριε δήμαρχε! Αδιαφορείτε, όμως, στα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που λάβατε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να σας καλέσουμε δημόσια να λύσετε άμεσα το πρόβλημα!

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει έγγραφη απάντηση του αντιδημάρχου Ύδρευσης από το 2019 προς το Σύλλογο Λαγκαδιωτών, ότι το νερό του Καβελλάρη είναι για τους κατοίκους της Λαγκάδας! Γιατί, λοιπόν, 8 οικογένειες τιμωρούνται τόσο απάνθρωπα;», συμπληρώνουν.

Καταλήγοντας στη διαμαρτυρία τους καλούν τον περιφερειάρχη να πάρει θέση και τον εισαγγελέα να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες και να επιβάλλει τη νομιμότητα και την ισονομία για όλους.

Καλούν δε τον τοπικό σύμβουλο της Λαγκάδας να αναλάβει την ευθύνη που έχει και το δήμαρχο να είναι δήμαρχος για όλους.

Την επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν οι: Αντώνης Ζαχαρέας (κάτοικος), Μαρία Δαλάκα (πρόεδρος Συλλόγου Λαγκαδιωτών), Νικολέττα Ζαχαρέα  (γενική γραμματέας Συλλόγου Λαγκαδιωτών), Μαρία Ζαχαρέα (ιδιοκτήτης κατοικίας στη Λαγκάδα), Ιουλία Πετροπουλέα (δημοτική σύμβουλος- μέλος του Συλλόγου Λαγκαδιωτών).

Της Βίκυς Βετουλάκη