Σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”: Σε Καλαμάτα και Αρχαία Μεσσήνη η γενική συνέλευση

Σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”: Σε Καλαμάτα και Αρχαία  Μεσσήνη η γενική συνέλευση

Απόδοση τιμής στον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη

Η γενική συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη.

Η δε απόφαση διεξαγωγής στην Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, απορρέει από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του «Διαζώματος» να τιμήσουν το σπουδαίο καθηγητή Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρο του Σωματείου, Πέτρο Θέμελη, όπως και το έργο του, για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το κύριο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου θα παρουσιαστεί ο ετήσιος απολογισμός δράσης του Σωματείου και θα διερευνηθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για το επόμενο έτος, προκειμένου να φέρουν τα μνημεία στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΕΝΑΩΣ», η οποία μέσα από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό ταξιδεύει στο πολυετές ταξίδι του κ. Θέμελη στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την όμορφη βραδιά θα κλείσει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με ένα μαγικό χορευτικό δρώμενο, σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Λίντας Καπετανέα. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «ΑΕΝΑΩΣ», με φωτογραφικό υλικό από το πολυετές ταξίδι του κ. Θέμελη για την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου θα δοθεί μία σπουδαία συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης με την παρουσίαση δύο πρωτότυπων έργων.

Το πρώτο από αυτά συνέθεσαν ο συνθέτης και μέλος του Δ. Σ. του «Διαζώματος», Γιώργος Κουρουπός, μαζί με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και έχει τίτλο «Η στοά των αγαλμάτων, μια καντάτα για την Αρχαία Μεσσήνη». Το δεύτερο συνέθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, και έχει τίτλο “4 elements for Ancient Messene”.

Το τριήμερο θα κλείσει την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, οπότε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης θα κάνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.