Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί με διδύναμο εμβόλιο και στη Μεσσηνία

Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί  με διδύναμο εμβόλιο και στη Μεσσηνία

Νομοσχέδιο παρατείνει την υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εργασία

Η ώρα του επικαιροποιημένου είναι εδώ, η ώρα του πολυδύναμου παραμένει ακόμα άγνωστη. Ο λόγος για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με πολύ κόσμο να έχει διχαστεί με όσα ακούει και διαβάζει.

Από τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο και από αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό και στη Μεσσηνία.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα πολυδύναμα που αναμένονται τους επόμενους μήνες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το πότε θα είναι διαθέσιμα και τι ακριβώς θα προσφέρουν.

Τέλος, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο, πρέπει να ξεκινήσουν από την 1η δόση, αλλιώς θα εξακολουθήσουν να έχουν την επιβάρυνση των εβδομαδιαίων υποχρεωτικών rapid test. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, παραμένει η απαίτηση για επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους μέχρι τέλος του έτους.

Επικαιροποιημένα εμβόλια

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, οι κανονικές δόσεις των εμβολίων γίνονται στο Εμβολιαστικό Κέντρο με ραντεβού κάθε Δευτέρα από το πρωί έως το μεσημέρι, κι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.

Με νέα οδηγία της 6η ΥΠΕ, από αύριο Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τη νέα επικαιροποιημένη δόση και οι εμβολιασμοί αυτοί θα γίνονται αποκλειστικά κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Ο κ. Κατσαφάδος διευκρίνισε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και τρεις δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Το Κέντρο Υγείας έχει προμηθευτεί με τις πρώτες δόσεις του διδύναμου εμβολίου, ενώ αναμένονται να σταλούν κι άλλα.

«Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί στο να κάνουν κι άλλη αναμνηστική δόση και ήθελαν να περιμένουν το επικαιροποιημένο. Ωστόσο, υπάρχει και κόσμος που επιλέγει να έρθει να κάνει την 3η και την 4η δόση. Το πολυδύναμο θα είναι κάτι άλλο, που θεωρητικά θα μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο. Δεν ξέρουμε όμως πότε θα έρθει, ούτε τίποτε άλλο γι’ αυτό. Θα συμβούλευα τους συμπολίτες μας να έρθουν και να κάνουν το επικαιροποιημένο για να είναι προστατευμένοι», σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος σε σχετική ερώτηση.

Σε ποιους συστήνεται

Η νέα αναμνηστική δόση των επικαιροποιημένων εμβολίων προσφέρει προστασία από την αρχική εκδοχή της παραλλαγής Όμικρον.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

-Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

-Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού

-Σε διαμένοντες και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

-Σε επαγγελματίες υγείας

-Σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

-Σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Της Βίκυς Βετουλάκη