28η Οκτωβρίου 1940: Οι εκδηλώσεις για τη σημερινή εθνική επέτειο στην Καλαμάτα

28η Οκτωβρίου 1940: Οι εκδηλώσεις για τη σημερινή  εθνική επέτειο στην Καλαμάτα

Η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου βρήκε την Ελλάδα υπό το καθεστώς της στυγνής μεταξικής δικτατορίας. Τα πολιτικά κόμματα ήταν εκτός νόμου, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες ανύπαρκτα. Η φύση του ίδιου του καθεστώτος παρέπεμπε σε ένα φασιστικό κακέκτυπο, καθώς η δικτατορία του Μεταξά δεν προήλθε από τα κάτω -ως απόρροια της δράσης ενός μαζικού φασιστικού κινήματος- αλλά επιβλήθηκε από τα πάνω.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ιωάννης Μεταξάς είπε «Όχι» στο ιταλικό τελεσίγραφο τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. «Είπε το ΟΧΙ ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ», είχε σημειώσει με σκωπτικό τρόπο ο παλιός κεντρώος πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρης.

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της δικτατορίας, ο ελληνικός λαός είπε το δικό του ΟΧΙ σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους. Στο μέτωπο αλλά και στα μετόπισθεν, στην καθημερινή ζωή του, όπου μικροί και μεγάλοι, παιδιά και ενήλικες εξέφρασαν όπως μπορούσαν τη θέλησή τους για τη νίκη, για να μην υποδουλωθεί η χώρα στον ιταλικό φασισμό.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως χωρίς το λαϊκό ξεσηκωμό του ΟΧΙ η εθνική αντίσταση κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής που ακολούθησε δε θα ήταν όπως τη γνωρίζουμε.

Η 82η επέτειος στην Καλαμάτα

Για τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 7.00 π.μ.  θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών. Στις 10.15 π.μ. θα ακολουθήσει δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, της οποίας θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας  Χρυσόστομος. Ακολούθως, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ανδρέα Τσουκαλά.

Θα ακολουθήσει μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση εθνικού ύμνου. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.