Αλ. Χαρίτσης: «Σε δεινή θέση οι αγρότες από την πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα»

Αλ. Χαρίτσης: «Σε δεινή θέση οι αγρότες από την πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα»

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες από τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους φέρνουν στη Βουλή ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλ. Χαρίτσης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης, η αν. τομεάρχης Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και 38 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην κοινή ερώτησή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν “την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη και τις μειωμένες τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρυσι, που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και συνεχίζονται για τα συλλεγόμενα αυτή την εποχή προϊόντα, ενώ δε λείπουν και τα φαινόμενα αγοραπωλησίας με “ανοιχτή τιμή”, τακτική που συνήθως αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού.

Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει ένα διπλό κίνδυνο, από τη μία την έκρηξη του κόστους παραγωγής και από την άλλη τις τιμές των προϊόντων που έχουν πέσει στο ναδίρ, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέτουν τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων τα παρακάτω ερωτήματα:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για να ανακοπεί η αισχροκέρδεια και να σταματήσει η τακτική πώλησης των προϊόντων με “ανοικτή τιμή”;

-Πώς έχετε ή προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί την εφαρμογή του νόμου 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων;».