Έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας

Έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας

Καταψηφίσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ του «Μορέα»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με πλειοψηφία συντάχθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, καταψηφίζοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάχθηκε από το «Μορέα» και αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του Νέδοντα.

Με την απόφαση-γνωμοδότηση αυτή εκφράσθηκε η αντίθεση του ΠεΣυ στην κατεδάφιση (ξεσκέπασμα) του κεντρικού τμήματος του Νέδοντα που προβλέπει η μελέτη «Μορέα», που θα προκαλούσε κοινωνική αναστάτωση και οικονομικό μαρασμό εκατοντάδων επαγγελματιών εκατέρωθεν της περιοχής των έργων, καθώς και στη διαπλάτυνση του ποταμού στο τμήμα από την οδό Μακεδονίας μέχρι την εκβολή στη θάλασσα, που θα είχε ως συνέπεια την κοπή 170 μεγάλων δένδρων, αλλάζοντας ριζικά τη φυσιογνωμία και την αισθητική της πόλης στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι προσπάθησαν με έντεχνο και παραπειστικό τρόπο να αποδομήσουν την τεχνική έκθεση του καθηγητή ΕΜΠ, Δ. Κουτσογιάννη, η οποία πρότεινε εναλλακτική (λύση 2) στην αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως υποστηρίζουμε εδώ και καιρό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), εν τέλει επικράτησε η λογική πρόταση: το υπουργείο να εξετάσει λύση που θα αναιρεί και θα αποφεύγει τις αρνητικές συνέπειες της λύσης «Μορέα» και με έργα ανάντη, τα οποία μάλιστα δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει και ο περιφερειάρχης.

Το θέμα, λοιπόν, εισέρχεται στην πιο καθοριστική φάση, δηλαδή στο τι θα κάνει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Θα σεβασθούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (ΠεΣυ και Δημοτικό Συμβούλιο), θα συμμερισθούν τις ανησυχίες και επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας, θα υιοθετήσουν προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της μειοψηφικής λύσης «Μορέα»  χωρίς τροποποιήσεις;

Ωστόσο, ανεξάρτητα από ποια λύση αποφασίσει το υπουργείο για τον Νέδοντα, όπως έχομε τονίσει και άλλες φορές, η προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής δεν επιτυγχάνεται αν δε γίνει μία συστηματική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων.

Η Δημοτική Αρχή, που με πάθος υπερασπίζεται τη μελέτη του «Μορέα», θεωρώντας την ως την καλύτερη λύση, παραγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή δεν επιλύει βασικά προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμύρισης σε καίρια σημεία όπως το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο, το Ασπρόχωμα, την Ανατολική Παραλία, την οδό Φαρών, την οδό Κρήτης και αλλού. Έργα της ΔΕΥΑΚ που είχαν ξεκινήσει κατά μήκος της οδού Αθηνών στη Θουρία, στο νοσοκομείο και το Ασπρόχωμα έχουν εδώ και πολύ καιρό σταματήσει, ενώ το έργο αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Ακρίτα, που θα προστατεύσει την ευρύτερη περιοχή από πλημμυρικά επεισόδια, ακόμα και σε συνήθεις καταιγίδες, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί, παρότι είναι ώριμο μελετητικά και αδειοδοτημένο.

Η συντήρηση των τοπικών δικτύων ομβρίων και ο καθαρισμός των φρεατίων, που είναι ετήσια υποχρέωση και καθήκον της ΔΕΥΑΚ, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση πριν από λίγες μέρες ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση η πρόθεση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ να συνάψουν προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη και εκτέλεση μικρών έργων αποχέτευσης ομβρίων!

Αν δε θέλομε, λοιπόν, να ζήσουμε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων σε άλλες περιοχές, πρέπει συντονισμένα, με πρόγραμμα και με τη βοήθεια και συνεργασία των συνδημοτών μας να προχωρήσομε στη βελτίωση και λειτουργικότητα των δικτύων ομβρίων, που μαζί με τα μεγάλα έργα, που πρέπει το ταχύτερο να γίνουν, θα εξασφαλίσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας.

Του Β. Τζαμουράνη
Πολιτικού μηχανικού, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Πρότυπος Δήμος»