«Η λέσχη του βιβλίου» – Νέα σειρά εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη

«Η λέσχη του βιβλίου» – Νέα σειρά εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη

Κλασικά έργα που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό κόσμο τους, τη γλώσσα και την αισθητική τους παρουσιάζει στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ2, «Η λέσχη του βιβλίου», ο συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Από τον Όμηρο και τον Σέξπηρ, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Προυστ και τη Βιρτζίνια Γουλφ, τα προτεινόμενα βιβλία συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης για όλους, μία «ιδανική βιβλιοθήκη» με αριστουργήματα που ταξιδεύουν στον χρόνο και συνεχίζουν να μαγεύουν και να συναρπάζουν.

Η εκπομπή, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Μιχάλης Λυκούδης, θα προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:55 στην ΕΡΤ2 και θα έχει διάρκεια 5 λεπτά. Η πρώτη εκπομπή προβλήθηκε στις 8 Οκτωβρίου και ήταν αφιερωμένη στον Ξένο του Αλμπέρ Καμύ. Αυτό το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, η Λέσχη του Βιβλίου παρουσιάζει το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, του Μαρσέλ Προυστ. 

Ποιος είναι ο παρουσιαστής

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης. Το 2008 διετέλεσε πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη. Το 2010 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και το 2019 προήχθη σε αξιωματούχο του ίδιου Τάγματος για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο. Το 2021 ορίστηκε εντεταλμένος εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Παρίσι.

Στη Γαλλία κυκλοφορούν τα βιβλία του: Mot à Mot (με τη Danielle Mitterrand), Μikis Théodorakis par lui-même και Théo Angelopoulos-Le temps suspendu. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου, Θόδωρος Αγγελόπουλος-Με γυμνή φωνή, Μελίνα-Μία σταρ στην Αμερική (με τον Σπύρο Αρσένη) και Γιάννης Μπεχράκης-Με τα μάτια της ψυχής (Εκδόσεις Πατάκη).

Είναι τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture), καθώς και της Ελβετικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας (RTS). Άρθρα και συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες δημοσιεύονται στον γαλλικό Τύπο (Le Monde, L’Obs-Nouvel Observateur, Le Point, La Gazette Drouot), ενώ συμμετέχει τακτικά στα διεθνή συνέδρια Art for Tomorrow και Athens Democracy Forum της εφημερίδας The New York Times.

Πηγή: bookpress.gr