Κ.Υ. Αγίου Νικολάου: Όλο και λιγότεροι γιατροί, οδηγός με σύμβαση που τελειώνει, άφαντο το νέο ασθενοφόρο

Κ.Υ. Αγίου Νικολάου: Όλο και λιγότεροι γιατροί, οδηγός με σύμβαση που τελειώνει, άφαντο το νέο ασθενοφόρο

Καινούργιο ασθενοφόρο ακούν στον Άγιο Νικόλαο Μάνης και καινούργιο ασθενοφόρο δε βλέπουν. Γιατρούς έχουν ανάγκη, αλλά γιατρούς δε βλέπουν, και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της περιοχής γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και χειρότερη.

Οι γιατροί που υπηρετούν εκεί έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, ενώ σχεδόν καθημερινά πλέον διακομιδές ασθενών ή τραυματιών γίνονται από την εθελοντική ομάδα ΓΑΙΑ, της οποίας ο ρόλος δε θα έπρεπε να είναι αυτός.

Εδώ και δύο χρόνια συζητείται η αποστολή στη Μάνη ενός νέου ασθενοφόρου (το υφιστάμενο έχει αγγίξει το 1 εκατ. χιλιόμετρα!), αλλά ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη σχετική αδειοδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η δε μία οδηγός που υπηρετεί εκεί είναι με σύμβαση, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου, μετά την παράταση που είχε δοθεί το Σεπτέμβριο, και απασχολείται 16 οκτάωρα το μήνα, όπως προβλέπεται. Όλες τις υπόλοιπες ώρες, αν συμβεί κάτι, πρέπει να ειδοποιηθεί η ΓΑΙΑ.

Όλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται, όμως ούτε αυτά αλλά ούτε η κραυγή αγωνίας που «έβγαλε» το καλοκαίρι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης για το θέμα αυτό, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Γκιούλος, συγκίνησαν κανέναν, αφού δεν έχει λυθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Ούτε γιατρούς δεν έχουν

Η κατάσταση με το ιατρικό προσωπικό είναι στο μη παρέκει. Δύο γιατροί έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι οργανικές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα. Με δεδομένο ότι στο προσωπικό που υπηρετεί υπολείπονται άδειες που δεν έχουν δοθεί, ρεπό και πιθανές ασθένειες, η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

Πολλές βάρδιες λειτουργούν με ένα γιατρό, κι αν απαιτηθεί να γίνει διακομιδή ασθενούς, τότε το ιατρείο του Κέντρου Υγείας θα μείνει για κάποιες ώρες χωρίς ιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίπτωση πολλαπλών περιστατικών. Το πώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τραγικό, είναι άξιο απορίας…

Για το ρόλο της προληπτικής ιατρικής που πρέπει να έχει ένα Κέντρο Υγείας, ούτε λόγος στη Μάνη.

Ευτυχώς που είναι και η ΓΑΙΑ

Η ανταπόκριση σε ένα έκτακτο περιστατικό και η διακομιδή ασθενών είναι το επόμενο πολύ σοβαρό θέμα για τη Μάνη. Η μία οδηγός ασθενοφόρου είναι με σύμβαση, η οποία παρατάθηκε το Σεπτέμβριο και λήγει τέλος του χρόνου, οπότε πιθανότατα θα ανανεωθεί εκ νέου. Η δε μόνιμη οδηγός βρίσκεται σε αναστολή, καθώς δεν έχει εμβολιασθεί.

Με μία οδηγό, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, με συνέπεια όλο το υπόλοιπο διάστημα να καλύπτεται από τους εθελοντές της Γαίας, που δεν είναι όμως ο ρόλος της να κάνει διακομιδές ασθενών.

Άνθρωποι και ιδιαίτερα ηλικιωμένοι σώζονται καθημερινά στη Μάνη με τις διακομιδές που κάνει η εθελοντική ομάδα με το ασθενοφόρο που διαθέτει, γιατί όση και να είναι η διάθεση και η πρόθεση των γιατρών και των νοσηλευτών που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας, αν δεν μπορείς να μεταφέρεις τον τραυματισμένο ή τον ασθενή στο χώρο του Κέντρου ή να γίνει διακομιδή του όταν απαιτείται στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Ακόμα και με την παραλαβή του νέου ασθενοφόρου (όποτε τελικά γίνει αυτό), πάντως, πολύ πιθανό τις περισσότερες ώρες να είναι παρκαρισμένο, καθώς οδηγός θα υπάρχει μόνο για ένα 8ωρο την ημέρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη