Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ: Έκτακτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Θυμάμαι τη Ναζιστική Σφαγή»

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ: Έκτακτη προβολή του ντοκιμαντέρ  «Θυμάμαι τη Ναζιστική Σφαγή»

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Θυμάμαι τη Ναζιστική Σφαγή» θα προβάλλει αυτή την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ (Κουτσομητοπούλου 6, κοντά στην πλατεία Οθωνος) το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Να σημειωθεί πως η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην πόλη της Σπάρτης.

Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, για την υπόθεση: «Σεπτέμβρης 1943, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται σε όλα τα μέτωπα. Τότε, όμως, ο Μουσολίνι στην Ιταλία ανατρέπεται. Η νέα κυβέρνηση κηρύσσει εκεχειρία. Οι Ιταλοί στρατιώτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανακουφίζονται και πανηγυρίζουν το τέλος του πολέμου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κεφαλονιά, όπου υπάρχουν πάνω από 10.000 στρατιώτες.

Οι Γερμανοί στο νησί είναι μόνο 500, οι οποίοι και ζητούν από τους Ιταλούς να παραδώσουν τα όπλα. Στην ιταλική κυβέρνηση επικρατεί σχετικό χάος και δε δίνονται εντολές στα στρατεύματα για το τι πρέπει να κάνουν. Στην Κεφαλλονιά οι Ιταλοί κάνουν συζητήσεις, και με την προτροπή κάποιων αξιωματικών, με επικεφαλής το λοχαγό Amos Pampaloni, διοργανώνουν ένα είδος δημοψηφίσματος στο οποίο σχεδόν παμψηφεί επικρατεί η άποψη να μην παραδώσουν τα όπλα στους Γερμανούς, αλλά και να συνεργαστούν με τους Έλληνες αντάρτες.

Η πρώτη τους κίνηση είναι να συλλάβουν τους 500 Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς αιχμαλώτους.

Τρία πλοία που είχαν κοντά οι Γερμανοί κινούνται για να επιτεθούν κατά των Ιταλών, οι οποίοι άμεσα βυθίζουν τα δύο. Το τρίτο επιστρέφει πίσω λαβωμένο. Μαθαίνοντας τα νέα, ο Χίτλερ γίνεται έξω φρενών και διατάζει να εξαφανιστούν όλοι οι Ιταλοί από την Κεφαλλονιά. Γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν ανελλιπώς το νησί, ενώ παράλληλα αποβιβάζεται στρατός από τη Στερεά Ελλάδα. Οι Ιταλοί, μη έχοντας καμία βοήθεια από κανέναν, παραδίδονται – όσοι βέβαια επέζησαν από τους βομβαρδισμούς…».

Θα τηρηθεί ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.