Μεσσηνία: Σύσκεψη για τις ανάγκες σε εργάτες γης

Μεσσηνία: Σύσκεψη για τις ανάγκες σε εργάτες γης

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά είναι στη Μεσσηνία η ανάγκη για εργάτες γης, όπως και για διαβούλευση με τους φορείς όσον αφορά στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες ανά ειδικότητα για τη διετία 2023-2024, όπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Ζητήθηκε δε απ’ όλους τους φορείς να γίνει καταγραφή των αναγκών για να προσδιορισθεί ο αριθμός που απαιτείται, ενώ στη συνάντηση αναλύθηκαν κι άλλα προβλήματα που αφορούν στους εργάτες γης, για τα οποία θα γίνουν ανάλογες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια στα αρμόδια υπουργεία.

Καταγραφή αναγκών
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλειος Καπέλιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων, όπως του Επιμελητηρίου, αγροτικών συνεταιρισμών, ξενοδόχων, ελαιοτριβέων, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν τα σχετικά στοιχεία για να καθορισθεί ο αναγκαίος αριθμός θέσεων μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες ανά ειδικότητα, προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ από τα αρμόδια υπουργεία.

Προβληματισμοί και δυσλειτουργίες
Επίσης, έγιναν σημαντικές διευκρινίσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι για τρίμηνη απασχόληση οι ιδιοκτησίες 40 στρεμμάτων ελαιοκομίας δικαιούνται τουλάχιστον 3 εργάτες.

Τονίστηκε η σημαντική έλλειψη εργατών γης, παρατέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί και οι δυσλειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών που δυσχεραίνουν την εργοδοσία των μετακλητών και αποφασίστηκε να αποσταλούν προς τα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες ουσιαστικές προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση κατόπιν της οποίας θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς εργασίας από τους μετακλητούς και τους ανέργους που είναι καταχωρισμένοι στο αρχείο του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ).

Της Βίκυς Βετουλάκη