Ο φόβος μεγαλύτερης αύξησης γεμίζει τις δεξαμενές πετρελαίου στη Μεσσηνία

Ο φόβος μεγαλύτερης αύξησης γεμίζει τις δεξαμενές πετρελαίου στη Μεσσηνία

Καλή χαρακτηρίζεται η ζήτηση και η κίνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Μεσσηνία τις πρώτες μέρες διάθεσής του, καθώς, όπως φαίνεται, ο κόσμος φοβάται μην υπάρξει αύξηση στην τιμή του και όχι μείωση το επόμενο διάστημα.

Όπως σημείωσε από το Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος» ο κ. Γεώργιος Καπερώνης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία κυμαίνεται στο 1,42 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και έπειτα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Η πιο ακριβή τιμή
Συμπληρώνοντας σχεδόν μια εβδομάδα από την ημέρα που ξεκίνησε και στη Μεσσηνία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Καπερώνης σημείωσε ότι αυτές τις πρώτες μέρες υπάρχει μια σχετικά καλή κίνηση και είναι αρκετοί αυτοί που προμηθεύονται τώρα για να έχουν αργότερα που θα πιάσουν τα κρύα, μιας και ακόμα στη Μεσσηνία επικρατούν αρκετά καλές καιρικές συνθήκες.

Η μέση τιμή τώρα στη Μεσσηνία είναι 1,42 το λίτρο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το επόμενο διάστημα θα έχει ή όχι πτωτικές τάσεις η τιμή του.

«Ευελπιστούμε να μειωθούν οι διεθνείς τιμές, γιατί είναι πολύ ακριβό. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο ακριβή τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ. Μόνο μια φορά είχε φτάσει στο 1,35 ευρώ το λίτρο», σημείωσε ο κ. Καπερώνης.

Ο κόσμος προμηθεύεται και μικρές, αλλά και μεγάλες ποσότητες και κυρίως ηλικιωμένοι που έχουν αγωνία και άγχος για το χειμώνα που έρχεται και θέλουν να έχουν πετρέλαιο στη δεξαμενή τους.

«Αρκετός κόσμος φοβάται για το τι θα γίνει μετά. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους καταναλωτές και για την ακρίβεια στα προϊόντα. Για το πετρέλαιο, ευελπιστούμε σε μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, γιατί η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορεί να λειτουργεί η αγορά συνέχεια με επιδόματα. Πρέπει να παρθεί μια γενναία απόφαση, μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσει να κυλήσει η αγορά», κατέληξε ο κ. Καπερώνης.

Επίδομα θέρμανσης
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ η πρώτη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη στο τέλος Απριλίου.

Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με τη δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος.

Επίσης, στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε και πάλι πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του φόρου στα καύσιμα, επειδή αποδίδει 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Και τόνισε: «Εξαντλήσαμε το δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία. Ποτέ δε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Της Βίκυς Βετουλάκη