Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Με πλούσια ατζέντα δράσεων και όρεξη στην 32η χρονιά λειτουργίας της

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Με πλούσια ατζέντα δράσεων  και όρεξη στην 32η χρονιά λειτουργίας της

Με ανανεωμένες ιδέες και το διαχρονικό της όραμα συνεχίζει για μια ακόμα χρονιά τις δράσεις της η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Αφήνοντας πίσω τις επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού που αγκαλιάστηκαν από μεγάλο μέρος της πόλης, πλέον ετοιμάζεται για τέσσερις παραστάσεις ποικίλου ενδιαφέροντος.

Πρεμιέρα απόψε με «Ιστορίες Καθημερινής Εφηβείας»

Έτσι, λοιπόν, ξεκινώντας με την παράσταση με τίτλο «Η θέση μου: Ιστορίες Καθημερινής Εφηβείας», η εφηβική θεατρική ομάδα, υπό τη σκηνοθεσία της Γιώλικας Πουλοπούλου, επιχειρεί να εμβαθύνει στα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τα όνειρα ενός σημερινού έφηβου, ενώ μέσα από τους διαλόγους που παρουσιάζονται με μια δόση χιούμορ καλεί το κοινό να στραφεί και να αγκαλιάσει το παιδί μέσα του.

Ανάμεσα στους συντελεστές της εν λόγω παράστασης είναι ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος, που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια της θεατρικής ομάδας. «Όσο πιο φρέσκα είναι τα μυαλά που κάνουν πράγματα, τόσο πιο ελπιδοφόρα είναι και η καθημερινότητα που ζούμε», σημείωσε η κα Πουλοπούλου, προσκαλώντας τον κόσμο της Καλαμάτας να παρακολουθήσει από κοντά την παράσταση.

Είσοδος: 10 ευρώ, 7 ευρώ (μειωμένο)

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Παρασκευή 14/10, 21.00

Σάββατο 15/10, 20.30

Κυριακή 16/10, 20:30

Παράσταση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με την παράσταση «Ρεμπέτικο» που θα παρουσιάσει η γαλλική ομάδα Anima Theatre της Μασσαλίας πρόκειται να τιμηθεί, από πλευράς της Πειραματικής Σκηνής, η μνήμη των Ελλήνων κατά το διωγμό τους από τη Σμύρνη, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης εκατό ετών από το ξέσπασμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και των παράλληλων εκδηλώσεων του 6ου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της πόλης.

Σε μια παράσταση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, του ΔΗΠΕΘΕΚ και της Πειραματικής Σκηνής, η ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής θα ξεδιπλωθεί γλαφυρά μπροστά στο κοινό της πόλης.

Κεντρική Σκηνή Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας

Τρίτη 25/10, 21.00

(περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα)

Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση

Μπορεί τα Χριστούγεννα να απέχουν ημερολογιακά, όμως οι πρόβες για τη φετινή παιδική παράσταση «Ρομπέν των δασών» έχουν ήδη ξεκινήσει και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στις αρχές του Ιανουαρίου.

Όπως σχολιάζει σχετικά με την παράσταση η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη, το έργο αποτελεί θεατρική διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη και είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά της πόλης!

Παράλληλες παραστάσεις

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων από πλευράς των θεατρικών ομάδων της Πειραματικής Σκηνής, πρόκειται να παρουσιαστεί μια ακόμα επίκαιρη παράσταση κουκλοθέατρου, υπό τον τίτλο «Το ταξίδι του Φερεϊντούν», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους γύρω από την αλληλεγγύη.

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Θεατρικό παιχνίδι: Συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά το επιτυχημένο εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4 έως 12 ετών, στο οποίο ηγούνται οι Ηρώ Θεοδώρου και Σέργιος Σοφικίτης, σύμφωνα με την κα Πετρουλάκη.

Παράλληλα, τα Εργαστήρια Εφήβων επιστρέφουν για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Εκεί οι συμμετέχοντες εστιάζουν στην προετοιμασία και στην εκπαίδευση πάνω στη θεατρική διαδικασία με την καθοδήγηση της Γιώλικας Πουλοπούλου. Όπως σημειώνει η ίδια, ένα εκ των εργαστηρίων για εφήβους φέρει το όνομα «ΜΑΡΙΚΑ», αρκτικόλεξο των Μίλα-Άκου-Ρώτα-Ιστόρησε-Κατανόησε-Άλλαξε. Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω διαδημοτικών συνεργειών σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν τοπικά εργαστήρια γύρω από την κατανόηση της εξέλιξης της θέσης της γυναίκας από το 1950 έως και σήμερα.

Το εργαστήριο που πρόκειται να ξεκινήσει την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου και για επτά ακόμα συναντήσεις από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, θα προσπαθήσει μέσα από διάφορες δράσεις να αναδείξει επίκαιρα ζητήματα της κοινωνίας.

Στον αντίποδα, δύο ακόμα εξειδικευμένα, ηλικιακά, εργαστήρια αφορούν: το ένα σε φοιτητές της πανεπιστημιακής κοινότητας της περιοχής και το άλλο ενήλικες.

Τμήμα Φοιτητών: κάθε Τετάρτη 8.00-10.00 μ.μ.

Τμήμα Ενηλίκων: κάθε Τετάρτη 6.00-8.00 μ.μ.

Κατασκευαστικά εργαστήρια: Έπειτα από την αναστολή τους λόγω των υγειονομικών συνθηκών, επιστρέφουν τα εργαστήρια κατασκευής θεατρικής κούκλας, κατασκευής πάνινης κούκλας και παιχνιδιού για ενήλικες, αλλά και ένα ακόμα πρωτότυπο και απαιτητικό εργαστήρι, που θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ θα έχει ως θέμα την κατασκευή και εμψύχωση ξυλόγλυπτης μαριονέτας με εκπαιδευτή το Στάθη Μαρκόπουλο. Θα πραγματοποιείται δε μια οκτάωρη συνάντηση κάθε μήνα.

Το Κιλκίς ως μέντορας του τοπικού κουκλοθέατρου

Τη δυνατότητα να καταστεί μέντορας η πόλη του Κιλκίς για την περαιτέρω εξέλιξη της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα, ανέδειξε χθες το μεσημέρι η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας. Σύμφωνα με την ίδια, με αφορμή το γεγονός ότι η μακεδονική πόλη κατέχει τα πρωτεία στην εν λόγω Τέχνη, καθώς πραγματοποιεί ετήσια το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου (αντίστοιχο με το οικείο για εμάς, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), η συνεργασία Κιλκίς και Καλαμάτας θα έχει σημαντικό όφελος για την πόλη, αλλά και την ανάδειξη σε μεγαλύτερο βαθμό της συγκεκριμένης τέχνης.

Χρ.Μ.