Περιπτερούχοι: Με τα υποχρεωτικά POS η τράπεζα θα παίρνει περισσότερα από το λιανοπωλητή

Περιπτερούχοι: Με τα υποχρεωτικά POS η τράπεζα θα παίρνει περισσότερα από το λιανοπωλητή

Στη Βουλή έφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το υπόμνημα της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Αγία Τριάς», με το οποίο παραθέτουν τα αιτήματά τους για παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και της τραπεζικής προμήθειας στη χρήση POS.

Με αφορμή την υποχρεωτική χρήση POS από 1/1/2023 και στα περίπτερα, η  Ένωση παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα αγοράς προϊόντων από περίπτερο και πληρωμής μέσω POS, όπου προκύπτει η καθαρή προμήθεια των τραπεζών να είναι μεγαλύτερη από το μεικτό κέρδος του λιανοπωλητή.

Παράλληλα, επισημαίνει τα ελάχιστα ποσοστά κέρδους που εισπράττει ο ήδη πληττόμενος κλάδος των περιπτερούχων από τις κύριες πωλήσεις τους σε  καπνικά προϊόντα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, έντυπο Τύπο, τα οποία μειώνονται δραματικά από τις τραπεζικές προμήθειες που επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους, υπερβαίνοντας, μάλιστα, τα περιθώρια που ορίζει ο Κανονισμός 751/2015 της Ε.Ε. ως προς την ανώτατη προμήθεια των τραπεζών από τις εμπορικές συναλλαγές με χρήση POS.

Τέλος, η Ένωση αιτείται την άρση του επικείμενου μέτρου και προτείνει: Τη χρήση POS στα περίπτερα με μηδενική προμήθεια προς τις τράπεζες, όπως στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών. Την ορθή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, με τη μη επιβολή τιμής αγοράς όσο και τιμής πώλησης και φυσικά για την εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. ως προς την ανώτατη προμήθεια των τραπεζών από τις εμπορικές συναλλαγές με χρήση POS.