Πολιτικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες με αφορμή το αντιπλημμυρικό βλέπει ο Θ. Βασιλόπουλος

Πολιτικές επιδιώξεις και  φιλοδοξίες με αφορμή το αντιπλημμυρικό βλέπει ο Θ. Βασιλόπουλος

Πολιτικές επιδιώξεις ή προσωπικές φιλοδοξίες βλέπει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, πίσω από την προχθεσινή αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, μετά την ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όσον αφορά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του «Μορέα» για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί το ασφαλέστερο σχέδιο για την πόλη, παρότι και το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο έκριναν ότι το σχέδιο του «Μορέα», που υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πόλη, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, με αφορμή την προχθεσινοβραδινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνει: «Πλέον αναμένουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας και του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Για εμάς η μέγιστη ασφάλεια της Καλαμάτας και των συμπολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δε χωρά εκπτώσεις. Η στάση και οι θέσεις όλων είναι πλέον καταγεγραμμένες και ο καθένας αναλαμβάνει και τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν. Δυστυχώς, αντί το έργο να μας ενώνει, κάποιοι επιχειρούν την εργαλειοποίησή του στο βωμό πολιτικών επιδιώξεων ή προσωπικών φιλοδοξιών.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με υπευθυνότητα το καλύτερο και το ασφαλέστερο σχέδιο για την πόλη και τους δημότες μας».
Α.Π.


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΠΕΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ

Η μελέτη του υπουργείου έχει το καλύτερο ισοζύγιο πλεονεκτημάτων
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όπου συζητήθηκε το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, παρέστη και τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Επίσης, παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του, η οποία διεκόπη άκομψα από τον πρόεδρο του Σώματος, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Υποθέτω ότι καμία και κανένας σε αυτήν την αίθουσα δεν αμφισβητεί ότι η Καλαμάτα έχει ανάγκη από έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Έργα που να διασφαλίζουν τις ανθρώπινες ζωές αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας που με πολλή δουλειά και κόπο χρόνων έχουν αποκτηθεί. Με έργα που να ενισχύουν τις υποδομές και κατ’ επέκταση να δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ασφάλειας και ανάπτυξης στον τόπο μας.

Συζητάμε σήμερα (σ.σ. προχθές) για ένα αντιπλημμυρικό έργο που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε. Και τώρα, που η Πολιτεία έχει μία συγκεκριμένη πρόταση, αντί το έργο να μας ενώνει στην προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή υλοποίησή του, κάποιοι επιχειρούν την εργαλειοποίησή του.

Δεν προκαλεί, όμως, αυτό μεγάλη εντύπωση. Διότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλα αντίστοιχα μεγάλα έργα. Και κάθε φορά, στο ίδιο έργο θεατές. Η ιστορία, αλλά και ο χρόνος επιβεβαιώνουν ότι οι λύσεις που πρότεινε η Πολιτεία είναι οι σωστές λύσεις».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Συζητούμε και αναλύουμε πολλά για ένα έργο το οποίο είναι κορυφαίας σημασίας για την Καλαμάτα. Κανείς δε διαφωνεί ότι πρέπει να γίνει, αλλά ο καθένας, για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους, δε συμφωνεί με τον τρόπο, δε συμφωνεί με τη λύση. Και η πόλη μας συνεχίζει να μένει απροστάτευτη και οι δημότες μας με την πρώτη ψιχάλα αγωνιούν. Ενώ θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς αυτοί και οι οικογένειές τους».

«Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είχαμε εξ αρχής και εξακολουθούμε να έχουμε μια καθαρή θέση. Να έχουμε συνέχεια σε αυτά που λέμε. Ποτέ δε δώσαμε λευκή επιταγή. Λέμε ναι στο έργο με τις “κόκκινες γραμμές”, τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις που έχουμε καταθέσει πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση ανήκει στην Πολιτεία. Εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση της Πολιτείας», επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης.

Επίσης, ανέφερε: «Τη μελέτη που προτείνει η Πολιτεία, καθώς και την τεχνική έκθεση του κ. Κουτσογιάννη, την ανέλυσαν οι μηχανικοί μας -οι υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και επιβεβαιώνει ότι η λύση που προτείνει η Πολιτεία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη θωράκιση της Καλαμάτας. Με βάση το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης του κ. Κουτσογιάννη, η λύση που προτείνει η Πολιτεία έχει με τεράστια διαφορά το πιο θετικό ισοζύγιο πλεονεκτημάτων έναντι μειονεκτημάτων».Καταλήγοντας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Με αν και εφόσον, με άλλες προϋποθέσεις, με αβέβαια χρονοδιαγράμματα και άγνωστους προϋπολογισμούς, για χρηματοδοτήσεις που δεν υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν, μπορούμε να πούμε πολλά, όμως έτσι δε σχεδιάζονται ούτε προχωρούν μεγάλα έργα. Το θέμα, προφανώς, δεν είναι να πούμε. Το θέμα είναι να επιλέξουμε την καλύτερη από πλευράς ασφάλειας και τη ρεαλιστική από πλευράς χρηματοδότησης λύση, για να προστατεύσουμε την πόλη της Καλαμάτας και τους συνδημότες μας».