Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση «Γωνιών Ανακύκλωσης» με επιβράβευση για τον πολίτη

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση «Γωνιών Ανακύκλωσης» με επιβράβευση για τον πολίτη

Με προϋπολογισμό 17,4 εκ. για 58 πολυκέντρα σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας

Ο ανοικτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τις «Γωνιές Ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή λοιπών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων σε 21 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου» προκηρύχθηκε από τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 17.400.000 ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, και το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Διαλογή στην πηγή

Η σύμβαση που θα υπογραφεί αφορά στην προμήθεια 58 πολυκέντρων ανακύκλωσης υλικών για την κάλυψη των αναγκών διαλογής στην πηγή των αποβλήτων που παράγονται σε 21 Δήμους της Περιφέρειας, εκ των οποίων 33 σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία και 25 σε Αργολίδα και Κορινθία.

Οι γωνιές ανακύκλωσης θα επιτρέπουν την επιτόπου επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών με συμπίεση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών ή θρυμματισμό των γυάλινων υλικών για μείωση του όγκου τους, αυτόματη αναγνώριση και διαχωρισμό των συλλεγέντων υλικών για διασφάλιση της 100% καθαρότητας των συλλεγέντων υλικών, καθώς και αποθήκευση και αποστολή στατιστικών στοιχείων και αυτόματη ενημέρωση για προβλήματα λειτουργίας μέσω ασύρματου δικτύου επικοινωνιών.

Τα υλικά που θα συλλέγονται θα είναι μέταλλα, χαρτί / χαρτόνι και έντυπο χαρτί, πλαστικά  και γυαλί.

Τα Πολυκέντρα θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή, για να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών.

Τα Πολυκέντρα

Η επιφάνεια κάλυψης του Πολυκέντρου ανακύκλωσης θα είναι έως 30 τ.μ.

Κάθε Πολυκέντρο ανακύκλωσης θα περιλαμβάνει:

-Ένα 1 αυτόματο (πολυ)μηχάνημα ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών υλικών

-Ένα αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης γυάλινων υλικών

-Έναν κάδο για συλλογή χάρτινων υλικών, που τοποθετείται εντός του

-Μία εξωτερική μεταλλική κατασκευή που θα περικλείει το σύνολο του εξοπλισμού.

Το κάθε αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης υλικών θα διαθέτει εξοπλισμό που θα πραγματοποιεί αυτόματα την παραλαβή, αναγνώριση, αρχική επεξεργασία και αποθήκευση σε κάδο/ους των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, αντίστοιχα και αναλόγως του προσφερόμενου συνδυασμού μηχανημάτων, με τη δυνατότητα παροχής χρηματικού αντιτίμου προς το κοινό για τα επιστρεφόμενα υλικά.

Το κάθε αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης υλικών:

-θα διαθέτει οθόνη για την ενημέρωση και καθοδήγηση του χρήστη σχετικά με τη λειτουργία τους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα

-θα διαθέτει σύστημα αναγνώρισης του επιστρεφόμενου υλικού, με χρήση σαρωτή γραμμικού κώδικα (barcode scanner)

-θα διαθέτει σύστημα αναγνώρισης του επιστρεφόμενου υλικού, με χρήση αισθητήρων, τουλάχιστον για το πλαστικό και το μέταλλο (plastic / metal sensor αντίστοιχα), ή άλλου ισοδύναμου συστήματος αναγνώρισης υλικού

-θα διαθέτει σύστημα αναγνώρισης του επιστρεφόμενου υλικού, με αναγνώριση του σχήματος του υλικού (shape recognition), τουλάχιστον για το γυαλί

-θα διαθέτει λογισμικό λειτουργίας που να επιτρέπει τη ρύθμιση του προσφερόμενου

εγγυοδοτικού αντιτίμου επιβράβευσης

-θα διαθέτει εξοπλισμό που μπορεί να τυπώνει και να παραδίδει αυτόματα στο χρήστη το κουπόνι με το προσφερόμενο χρηματικό αντίτιμο, με το πάτημα ενός κουμπιού, ή με άλλον τρόπο

-θα διαθέτει εξοπλισμό που να επιτρέπει τουλάχιστον δύο επιλογές του χρήστη για τη λήψη του προσφερόμενου εγγυοδοτικού αντιτίμου επιβράβευσης (π.χ. μια επιλογή για τη λήψη κουπονιού με την αξία του αντιτίμου για εξαργύρωση και μια δεύτερη επιλογή για δωρεά του αντιτίμου)

-θα διαθέτει σύστημα το οποίο να μπορεί να αποθηκεύει και να αποστέλλει με τη χρήση ασύρματου δικτύου επικοινωνιών (π.χ. GSM), στατιστικά στοιχεία

-θα διαθέτει σύστημα το οποίο να μπορεί να αποστέλλει με χρήση ασύρματου δικτύου επικοινωνιών (π.χ.GSM) ειδοποίηση, για τυχόν πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Για το αυτόματο (πολυ)μηχάνημα ανακύκλωσης πλαστικών και μεταλλικών υλικών η μέγιστη ταχύτητα παραλαβής θα ανέρχεται σε 100 τεμάχια ανά λεπτό. Για το αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης γυάλινων υλικών η μέγιστη ταχύτητα παραλαβής θα ανέρχεται σε 40 τεμάχια ανά λεπτό.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης του Πολυκέντρου ανακύκλωσης, εντός των χώρων αποθήκευσης των αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης υλικών, θα είναι η εξής:

α) τουλάχιστον 3.000 τεμαχίων πλαστικών υλικών (μέσου μεγέθους 0,5lt)

β) τουλάχιστον 12.000 τεμαχίων μεταλλικών υλικών (μέσου μεγέθους 0,33lt)

γ) τουλάχιστον 400 τεμαχίων γυάλινων υλικών (μέσου μεγέθους 0,33lt)

δ) τουλάχιστον 200 lt χάρτινων υλικών, εντός του ειδικού κάδου συλλογής.

Το κάθε αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης υλικών θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο από άτομα με αναπηρίες και γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα, που χρησιμοποιούν αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους, όσο και από άτομα μικρού ύψους (π.χ. μικρά παιδιά).

Της Βίκυς Βετουλάκη