Στα τάρταρα η κορινθιακή σταφίδα

Στα τάρταρα η κορινθιακή σταφίδα

Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κορινθιακής σταφίδας για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τόνισε ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος σε πρόσφατη συνάντηση με αγρότες της Ηλείας. Ωστόσο, τα προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος παραμένουν και οδηγούν σε απόγνωση τους σταφιδοπαραγωγούς.

Στο μεταξύ, δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν παραγωγοί σταφίδας την προηγούμενη εβδομάδα, σε Πύργο και Αίγιο, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής (ειδικά για τη σταφίδα να ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό).

Ο κ. Γιάννης Μποδιώτης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας. Κάναμε μια πρώτη κινητοποίηση την ίδια ημέρα σε Αίγιο και Πύργο και θα συνεχίσουμε. Η σταφίδα είναι μια δύσκολη καλλιέργεια που γίνεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις πεδινές έχει αντικατασταθεί από τις ελιές. Πρέπει να τη στηρίξουμε, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες για τους παραγωγούς. Αυτή την εποχή η ΠΕΣ παίρνει σταφίδα για αποθήκευση. Στα 90 λεπτά ή με ανοικτές τιμές αγοράζουν οι μεταποιητές, ενώ έφτασε να πωλείται στην περιοχή και στα 50 λεπτά. Έχουμε φτάσει στο Νοέμβριο, η συγκομιδή έγινε τον Αύγουστο και οι παραγωγοί την έχουν στις αποθήκες τους. Δεν ξέρουν τι να την κάνουν και προσπαθούν να διαπραγματευτούν κάποια καλύτερη τιμή, αλλά είναι πολύ δύσκολο με αυτές τις συνθήκες της αγοράς. Γίνονται παιχνίδια στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών».    

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού στη Μεσσηνία, «η σταφίδα παραμένει στις αποθήκες των παραγωγών και εμπορικές πράξεις δε γίνονται. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που υπάρχει πρόβλημα στη διακίνηση του προϊόντος. Η Ένωση Μεσσηνίας παίρνει σταφίδα για λογαριασμό της ΠΕΣ για αποθήκευση. Οι έμποροι αγοράζουν, αλλά με χαμηλές τιμές από τον παραγωγό. Έφτασαν να δίνουν 70 λεπτά το κιλό, γιατί κάνουν άμεση πληρωμή και τα χρήματα τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί. Από την άλλη, η ΠΕΣ ανακοίνωσε 1,18 ευρώ αλλά οι παραγωγοί δε γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν».

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που υπάρχει πρόβλημα στην κορινθιακή σταφίδα. Το ΥπΑΑΤ μπορούσε να δώσει λύση στο απόθεμα με την εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου στήριξης της Ε.Ε. για τα μέτρα της πανδημίας και τις κορωνοενισχύσεις.

Όμως, η ηγεσία του υπουργείου δεν το έκανε.

Το απόθεμα σταφίδας έχει καταστρέψει την τιμή. Από τα 1,60 – 1,70 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή παραγωγού πριν από λίγα χρόνια έφτασε στα 70 – 90 λεπτά. Σε μια εποχή που το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ αυξημένο. Πέρσι η τιμή κατά μέσο όρο που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 90 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό. Φέτος είναι σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.