Στη 16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα συμμετείχε η Καλαμάτα

Στη 16η Ευρωπαϊκή Νύχτα  Χωρίς Ατυχήματα συμμετείχε η Καλαμάτα

Στη 16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» από το 2007 συμμετέσχε φέτος η Καλαμάτα.

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται σε μεγάλες πόλεις και κύρια αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και τη διάδοση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στους νέους ανθρώπους του μηνύματος ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. 

Με εθελοντές

Η φετινή δράση πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε 37 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με τον εξής τρόπο: Εθελοντές του Ινστιτούτου βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας τους νέους που έφταναν για να περάσουν το βράδυ τους, να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», που, αφού αποδέχτηκε τον τίτλο, φόρεσε ένα ειδικό βραχιολάκι και δεσμεύτηκε ότι δε θα καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ.

Βγαίνοντας από το σημείο ο Οδηγός της παρέας πραγματοποίησε, με τη δική του θέληση, φιλικό αλκοτέστ με τη βοήθεια των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ., και ενός εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, για να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εφόσον είχε πετύχει το στόχο του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβευόταν με ένα συμβολικό δώρο, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβούλευαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει στο σπίτι του με ταξί.  

Τα αποτελέσματα στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα η δράση πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Κέντρο και έλαβαν μέρος 65 άτομα (53 άντρες και 12 γυναίκες) όλων των ηλικιών. Στις μετρήσεις που έγιναν, όταν επέστρεψαν, το μηδενικό ποσοστό σε κατανάλωση αλκοόλ έφτασε στο 67,69% (44 άτομα: 35 άνδρες και 9 γυναίκες).

Όμως, πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ το ποσοστό κυμάνθηκε σε 4,62% και βρέθηκαν θετικοί 4 άντρες.

Το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ (0,44) βρέθηκε σε άνδρα 55 ετών.

Συνολικά στην Ελλάδα συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα και 1581 εξ αυτών επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ στο τέλος της βραδιάς. Ποσοστό 49.4% (58% άντρες & 42% γυναίκες) είχαν μηδενικά αλκοτέστ, ενώ ποσοστό 10.36% (73% άνδρες, 27% γυναίκες) βρέθηκαν πάνω από το όριο.  

Πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά, μεταξύ άλλων, ήταν το Άργος και η Άρτα, ενώ πόλεις με αρνητικά και, κατ’ επέκταση, ανησυχητικά ποσοστά ήταν ο Πειραιάς και η Λάρισα, με τα υψηλότερα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Φλώρινα και Τρίκαλα.

Της Βίκυς Βετουλάκη