Σύγκρυο… με τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης που έρχονται

Σύγκρυο… με τις τιμές  πετρελαίου θέρμανσης που έρχονται

Μηδενικό σχεδόν το ενδιαφέρον από πολυκατοικίες να γεμίσουν δεξαμενές

«Παγωμένοι» παραμένουν οι Μεσσήνιοι, παρά τον καλό καιρό που επικρατεί ακόμα στην περιοχή μας, καθώς η επίσημη «άφιξη» το Σάββατο του πετρελαίου θέρμανσης στις αντλίες των πρατηρίων θα βάλει «φωτιά» στις τσέπες όσων «τολμήσουν» φέτος να το επιλέξουν, κι αυτό προκαλεί… σύγκρυο!

Η τιμή του πετρελαίου «καλπάζει» χωρίς ακόμα και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι να μπορούν να εξηγήσουν το λόγο.

Χθες η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και τα νέα δεν είναι καλύτερα για το πετρέλαιο θέρμανσης που περιμένουν πολλές περιοχές με ανυπομονησία.

Ανεξήγητη αύξηση
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καπερώνη από το Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστομένης», την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1,45 το λίτρο, ενώ χθες αυτή που αναφερόταν είχε φτάσει στο 1,65 το λίτρο. Πόσο θα είναι το Σάββατο που ξεκινά η διάθεσή του; Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

«Το πετρέλαιο ακριβαίνει συνέχεια αυτές τις μέρες. Εδώ και μια εβδομάδα έχει πάρει τουλάχιστον 25 με 30 λεπτά. Οι προπαραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ λίγες. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον και μια αγωνία για το τι τιμή θα έχει το Σάββατο. Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και όσους έχουν μικρά παιδιά, τους είναι απαραίτητο. Δυστυχώς, όμως, έχουμε διεθνή άνοδο των τιμών. Και δυστυχώς, και η ισοτιμία που υπάρχει τώρα μεταξύ ευρώ και δολαρίου διαμορφώνει την τιμή του πετρελαίου ακριβότερη στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο είναι ακριβότερο από τη βενζίνη και κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Το πετρέλαιο είναι φτηνότερο κατά 30 λεπτά από τη βενζίνη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης. Αυτό είναι έντονα παράδοξο και δεν ξέρουμε γιατί», τόνισε ο κ. Καπερώνης.

Συμπλήρωσε δε, ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που κατοχυρώνει επιδότηση στο διυλιστήριο, ώστε να φτάνει φτηνότερα στον καταναλωτή, οπότε δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα γίνει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Η κατάσταση συνεχώς αλλάζει και είναι όλα ρευστά», κατέληξε.

Οι πολυκατοικίες δε βάζουν
«Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται» κι όπως σημείωσε η κα Ερασμία Ντέντε από την εταιρεία «Αχτίδα clean», που  ασχολείται και με τη διαχείριση πολυκατοικιών, αν και ακόμα για τη Μεσσηνία είναι νωρίς λόγω του καλού κλίματος που έχουμε, έχουν αρχίσει να ρωτούν τις πολυκατοικίες για να κάνουν ως εταιρεία τον προγραμματισμό τους.

Όπως μας είπε, το ενδιαφέρον είναι πολύ μετρημένο και στις 50 πολυκατοικίες είναι ζήτημα αν οι τέσσερις από αυτές θα βάλουν πετρέλαιο φέτος.

Μας εξήγησε ότι και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε αυτό, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ πέρυσι από τις 50, οι 10 έβαλαν πετρέλαιο.

«Όλοι μας λένε θα το δούμε αργότερα. Περιμένει ο κόσμος να πιάσουν καλά καλά τα κρύα και να δει αν αντέχει. Τι να κάνει; Όταν οι περισσότεροι σε μια πολυκατοικία πουν όχι, δεν μπορούν να βάλουν ένας-δύο που μπορεί να θέλουν. Κι οι πολυκατοικίες που θα βάλουν φέτος, θα μαζέψουν οι διαχειριστές 100 ευρώ από τον καθένα για να βάλουν 500, το πολύ 1.000 ευρώ πετρέλαιο», κατέληξε η κα Ντέντε.

«Παλιά ήταν αλλιώς»
Από την εταιρεία Irida Service, που επίσης ασχολείται με διαχείριση πολυκατοικιών, η κα Διαμάντω Πετροπούλου τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης. «Ακόμα δεν έχουμε εικόνα, διότι λόγω καιρού δεν ενδιαφέρονται. Όταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια και τα πρώτα κρύα, ξεκινά το ενδιαφέρον. Η κίνηση ξεκινά Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να βάλουν πετρέλαιο», σημείωσε.

Η κα Πετροπούλου κατέληξε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα, σε ό,τι αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη