Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης

Συμφωνία με την Αίγυπτο  για 5.000 εργάτες γης

Θα παραμένουν στην Ελλάδα εννέα μήνες κατ’ έτος

Το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, που πυροδοτεί μια σειρά από ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση εν όψει της φετινής σεζόν, που ούτως ή άλλως λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερη επιβαρυμένη οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ανέλαβε, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο που εκκρεμούσε από το 2021 και αφορά στη μετάκληση εποχικών εργατών γης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τότε τον εδώ Αιγύπτιο πρέσβη σε συνάντηση και ζήτησε επίσπευση της απάντησης.

Σε συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2022 ο Αιγύπτιος πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Βαρβιτσιώτη πως οι αιγυπτιακές παρατηρήσεις επί του σχεδίου του κειμένου ήταν έτοιμες και θα προωθούντο υπηρεσιακώς στην ελληνική πλευρά, κάτι που έγινε άμεσα.

Η ελληνική πλευρά εξέτασε το κείμενο και η τελική συμφωνία επετεύχθη. Ο αρχικός αριθμός προέβλεπε 2.000 εργάτες γης, αλλά τελικά στο πλαίσιο πρόσφατης διυπουργικής συνάντησης υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο προβλεπόμενος αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής της συμφωνίας αποφασίστηκε να αυξηθεί σε 5.000, με προβλεπόμενο όριο παραμονής 9 μήνες εντός ενός έτους, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι το μέγιστο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε εργάτης γης θα λαμβάνει δηλαδή άδεια διαμονής με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του παρουσιάζοντας ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Πλέον αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός ημερομηνίας από την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε το οριστικό κείμενο της συμφωνίας να υπογραφεί στο Κάιρο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι τόσο μεγάλες που πριν ξεκινήσει τις επαφές το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Βαρβιτσιώτης με την εν Ελλάδι αιγυπτιακή πρεσβεία, το θέμα είχε συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, καθώς το είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Σίσι.

Ακολούθησαν, όπως προειπώθηκε, πολλές συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος έχει επίσης κομβικό ρόλο στις επαφές.

Η συμφωνία ωστόσο για 5.000 Αιγυπτίους εργάτες γης, που αναμένεται να έρθουν οργανωμένα στην Ελλάδα, δεν αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος.

Τα στοιχεία, όπως τα μεταφέρει στην «Καθημερινή» υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται 50.000 εργατικά χέρια, αριθμός που το μίνιμουμ που μπορεί να πέσει ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες είναι 30.000. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο που είναι έτοιμο να εφαρμοστεί με την Αίγυπτο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το «επεκτείνει» και με άλλα κράτη.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, ταξίδεψε στο Βιετνάμ, μία ακόμη χώρα που μπορεί να προσφέρει εργατικά χέρια.

Επαφές υπάρχουν και με την Ινδία, καθώς ούτως ή άλλως εργάτες γης από την Ινδία έρχονται κατά μόνας και η προσπάθεια είναι αυτό να γίνει συστηματικά και «μαζικά».

Οι συζητήσεις με τις δύο χώρες γίνονται για τουλάχιστον 5.000 εργάτες γης ανά χώρα, ενώ στις επαφές έχουν προστεθεί και οι Φιλιππίνες. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στον κατασκευαστικό όσο και στον τουριστικό κλάδο. Συνεπώς το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς.

Από ελληνικής πλευράς η συμφωνία με την Αίγυπτο θεωρείται πως θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα συνεργασίας της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ως μεγάλης σημασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.