Τατούλης: Το Περ. Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί επί της μελέτης Κουτσογιάννη πριν από το υπουργείο

Τατούλης: Το Περ. Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί επί της μελέτης Κουτσογιάννη πριν από το υπουργείο

Παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τέως περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, υπήρξε χθες, με αφορμή τις διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή στο θέμα της εναλλακτικής μελέτης για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι πριν από τη συνεδρίαση στο υπουργείο θα πρέπει να γίνει συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, «μιλάμε για υποβάθμιση του θεσμού».

Αναλυτικά ο κ. Τατούλης αναφέρει: “Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής Νίκα έχει συνδεθεί με την υποβάθμιση και την απαξίωση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και των Συλλογικών Οργάνων που την απαρτίζουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας, το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 3η Αυγούστου 2022, όπου έπειτα από πρόταση του κ. Νίκα, η οποία υπερψηφίστηκε και από ορισμένους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε με μία ψήφο διαφορά να οριστεί ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτρης Κουτσογιάννης, ως επικεφαλής επιτροπής ειδικών, προκειμένου να συνταχθεί έκθεση-γνωμοδότηση, η οποία θα διαβιβαζόταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έκδοση απόφασης.

Ο κ. Νίκας δεσμεύτηκε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το θέμα θα επανέλθει για συζήτηση και λήψη απόφασης από το αρμόδιο Συλλογικό Όργανο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την 28η.9.2022, στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, η έκθεση του καθηγητή και της επιτροπής ειδικών θα διαβιβαστεί πρώτα (!) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας, λόγω των διφορούμενων δηλώσεων, των παλινωδιών και της μικροπολιτικής διαχείρισης του θέματος από τον κ. Νίκα, αντιλήφθηκε ότι ο κ. περιφερειάρχης επιδιώκει με κουτοπόνηρο τρόπο να κερδίζει χρόνο για να συνεχίζει τα μικροπολιτικά του παιχνίδια στις πλάτες των Καλαματιανών πολιτών.

Δεν μπορούσαμε, όμως, να φανταστούμε ότι θα οδηγήσει με τις ενέργειές του το Περιφερειακό Συμβούλιο στον απόλυτο εξευτελισμό, αφού προκλητικά και δημόσια μας ενημερώνει ότι αγνοεί την κείμενη νομοθεσία που αφορά στην έγκριση των ΜΠΕ και ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στο «νόμο-Νίκα», δηλαδή κάνω ό,τι θέλω, όποτε το θέλω και όπως το θέλω!

Η διαβίβαση της έκθεσης στο υπουργείο δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το διακριτό ρόλο των θεσμών. Η δημιουργία εντυπώσεων και η προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών συμβούλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κουτοπόνηρης πολιτικής Νίκα.

Καλούμε το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Μαλτέζο να σταματήσει την κατηφόρα που οδηγεί ο κ. Νίκας τη λειτουργία του Συλλογικού Οργάνου και να διαβιβαστεί άμεσα η έκθεση – γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Κουτσογιάννη και της ειδικής επιτροπής στα αρμόδια θεσμικά όργανα, που είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ελπίζουμε το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ακόμα και εκείνοι που εμπιστεύτηκαν και συμφώνησαν με τον κ. Νίκα στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος) να αντιδράσουν στη συνέχιση αυτών των αντιδημοκρατικών, αντιθεσμικών και αλαζονικών συμπεριφορών του κ. περιφερειάρχη”.