Βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ζητούν μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων λόγω εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ζητούν μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων λόγω εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

«Μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων απέναντι στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους» ζητούν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο παραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για ένα ελαιοτριβείο ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019 σε 60 έως 80 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή του ελαιολάδου. Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, με κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να μείνει ασυγκόμιστο. Τα ελαιοτριβεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης και αδυναμία κάλυψης των οφειλών για τις επιχειρήσεις – και τούτο μάλιστα, ενώ η περίοδος λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι περιορισμένη, εκτεινόμενη σε περίπου 4 μήνες ετησίως, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις τους σε ετήσια βάση. Εντέλει δε, το κόστος του προϊόντος θα επιβαρύνει σημαντικά τον καταναλωτή.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ελαιοτριβείων.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

-Ποια μέτρα θα λάβουν τα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των ελαιοτριβείων απέναντι στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους;

-Θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία σε αύξηση της κρατικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα ελαιοτριβεία εντός της ελαιοκομικής περιόδου;».