Από τον Απρίλιο του 2023 τα σκουπίδια της Καλαμάτας στην Καλλιρρόη

Από τον Απρίλιο του 2023 τα  σκουπίδια της Καλαμάτας στην Καλλιρρόη

Εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων – Νέος ανάδοχος στη Μαραθόλακκα

Αλλάζει άρδην το τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος γνωστοποίησε ότι τα σκουπίδια της Καλαμάτας θα μεταφέρονται σε λίγους μήνες στην Καλλιρρόη, όπου η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει μονάδα στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχε από στελέχη της ΤΕΡΝΑ, ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορεί να μεταφέρει τα σκουπίδια του στην περιοχή από την 1η Απριλίου.

Ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι έτσι μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα της τοπικής διαχείρισης. «Βλέπουμε φως στο τούνελ», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας απευθυνόμενος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τόνισε ότι με την κεντρική διαχείριση «η Καλαμάτα θα μπει σε μια νέα εποχή».

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες για την κεντρική διαχείριση θα είναι υπέρογκο. Συγκεκριμένα, είπε ότι το κόστος της επεξεργασίας στην Καλλιρρόη, ανά τόνο, θα ανέλθει στα 68 ευρώ, στα οποία όμως πρέπει προστεθεί το κόστος μεταφοράς, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, συν τέλος ταφής 20 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα κοστίζει 57 ευρώ.

Επιπλέον, η Οικονομική Επιτροπή χθες ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τα πρακτικά του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα από τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης μέχρι την έναρξη της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, η Ηλέκτωρ, που επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια τα απορρίμματα του Δήμου στη Μαραθόλακκα, δε συμμετείχε στο νέο διαγωνισμό. Συμμετείχε μόνο μια εταιρεία, η Greenmedia, που πρόσφερε τιμή 60 ευρώ ανά τόνο, συν το ΦΠΑ.

Αργότερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι «για τη διαχείριση των αποβλήτων έγινε σύσκεψη με το διευθυντή των μονάδων της ΤΕΡΝΑ στην Καλαμάτα. Τους πρώτους μήνες του 2023 θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, θα αποκτήσουμε ως Δήμος Καλαμάτας και ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτός από τη Λακωνία η οποία έχει ακόμα ζητήματα, κεντρική διαχείριση και θα σταματήσει να λειτουργεί η μονάδα στη Μαραθόλακκα. Μια Μαραθόλακκα η οποία τράβηξε μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο σίγουρος είναι ότι όταν ξεκινήσει η μονάδα. Αν ξεκινήσει η μονάδα, όπως ειπώθηκε, την 1η Απριλίου, τότε θα πάμε εκεί σίγουρα τα απορρίμματά μας. Αν βρούμε τρόπο και λυθεί το ζήτημα και εγκατασταθεί η δεύτερη μονάδα διαχείρισης στην Παλαιοχούνη, θα πάμε και με τον τρόπο της μεταφοράς όπως τα έχουμε πει. Περιμένουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι πρέπει».

Α.Π.