Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι της Καλαμάτας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι της Καλαμάτας για  την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου.

Καλεί δε την κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο, και να αναστείλει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ψήφισμα
Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, οι δικηγόροι βιώνουν μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές τους.

Διευκρινίζεται, δε, ότι η κατάσταση είναι δραματική ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους, καθώς μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες.

«Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματός τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής. Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες.

Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κ.λπ.)», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Στήριξη του κλάδου
Επίσης, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Πολιτεία δεν έπραξε ούτε αυτά για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

«Και σαν να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση προχωρεί από 1/1/2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης.

Και τούτο, τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης, η άμεση ενεργοποίηση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κυβερνητική στάση έναντι των δικηγόρων και καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τον κλάδο, με την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του και να προχωρήσει σε αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, απέχοντας περαιτέρω κάθε ενέργειας που επιβαρύνει την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του κλάδου», ζητούν οι δικηγόροι.

Της Βίκυς Βετουλάκη