Δήμος Καλαμάτας: Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2023

Δήμος Καλαμάτας: Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2023

Ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το οικονομικό έτος 2023.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός 2023 είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα στο ποσόν των 83.598.149,21 ευρώ. Η εισήγηση επί του προϋπολογισμού έγινε από τον αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη και τη διευθύντρια Οικονομικών, Λευκοθέα Καράμπελα, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις επί του θέματος.

Θ. Βασιλόπουλος: «Έργο στην πράξη στην πόλη και τα χωριά»
Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος που έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά. Είναι άλλωστε και ένας λόγος για τον οποίο αντέχει, απορροφά τις αυξήσεις και δε χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τα δημοτικά τέλη, μα πάνω απ’ όλα είναι ένας Δήμος ο οποίος παράγει και έργο. Έργο το οποίο απολαμβάνουν οι πολίτες».

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είχε λάβει το «πράσινο φως» από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, ανέφερε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2023 ανέρχεται σε 83.598.149,21 ευρώ έναντι 73.105.009,73 ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του 2022, ενώ συμπλήρωσε πως η διεκδίκηση για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτήσεων μέσα από το σύνολο των ενεργών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων συνεχίζεται.

«Όλα αυτά προφανώς έρχονται ως συνέχεια της σκληρής καθημερινής εργασίας και του σχεδιασμού που έχουμε και υλοποιούμε. Άλλωστε, τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά, με σειρά έργων να υλοποιούνται ή να βρίσκονται σε διαγωνιστικό στάδιο», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας επίσης: «Είναι περιττό να πω ότι όλα ελέγχονται. Μη νομίζει κανείς ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει πλαίσιο συγκεκριμένο και κανόνες που τηρούνται».

Κλείνοντας ο δήμαρχος ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας αντέχει και αντέχει γιατί εφαρμόζουμε μία οικονομική πολιτική εξορθολογισμένη. Μία πολιτική που στο επίκεντρο έχει τους δημότες μας και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το πρόγραμμα έργων και δράσεων που υλοποιούμε, ενισχύοντας υποδομές, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ενισχύοντας το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Με έργο στην πράξη, στην πόλη και τα χωριά, πιστοί στις δεσμεύσεις μας».

Μειοψηφίες
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, αλλά και των δημοτικών συμβούλων. Κοινή επωδός ο αυτοσχεδιασμός, η έλλειψη στρατηγικού οράματος, αλλά και ο διαχειριστικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού.