Δωρεά Οργάνων: Δωρεά Ζωής, Πράξη Μεγαλειώδης και Πανανθρώπινη

Δωρεά Οργάνων: Δωρεά Ζωής,  Πράξη Μεγαλειώδης και Πανανθρώπινη

Τη σημασία της δωρεάς οργάνων που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την 1η Νοεμβρίου την οποία ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων από το 2007 έχει θεσπίσει ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: «Επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της δωρεάς μιας και πολλά μέλη μας είναι λήπτες από αυτή τη γενναία πράξη και γνωρίζουν τι σημαίνει να ευεργετηθείς λαμβάνοντας το Δώρο Ζωής, που στη δική μας περίπτωση είναι το νεφρό.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 8 – 10 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Η έλλειψη δωρητών οργάνων στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή ή εσφαλμένη ενημέρωση ή και σε παραπληροφόρηση, σχετικά με το ιατρικό σύστημα, ως προς την εμπορία οργάνων. Ακόμα ίσως και σε προκαταλήψεις, προλήψεις για το τέλος της ζωής.

Η χώρα μας ξοδεύει 150-200 χιλιάδες ευρώ ετησίως για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Ο πληθυσμός της χώρας μας εξακολουθεί κατά το 65% να δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι.

Εμείς σήμερα, μιλώντας από καρδιάς, ζητάμε από το κοινό να ενημερωθεί μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.eom.gr και ας σκεφτεί ο καθένας μας ότι αύριο μπορεί να βρίσκεται ο ίδιος σε αντίστοιχη θέση.

Το φθαρτό σώμα μας, όταν σταματήσει να έχει ζωή, μπορεί να χαρίσει ζωή σε επτά (7) τουλάχιστον πονεμένους ανθρώπους και να συνεχίσει να ζει μέσα απ’ αυτούς.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι η Δωρεά Οργάνων. Δωρεά Ζωής, Πράξη Μεγαλειώδης και Πανανθρώπινη».