Δύο συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο στην Καλαμάτα

Δύο συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο στην Καλαμάτα

Τα μηνύματα της επετείου παραμένουν… ζωντανά

Με δύο εκδηλώσεις τιμήθηκε χθες η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, στην Καλαμάτα.

Η μία, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 7.00 το απόγευμα, διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και άλλους φορείς.

Η δεύτερη διοργανώθηκε από τα Συνδικάτα και τα Σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, 49 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών το «Πολυτεχνείο» συμπυκνωμένα συμβόλισε όραμα, έμπνευση, συλλογικότητα, υπέρβαση του ατομικού συμφέροντος, αξιοπρέπεια, ελευθερία.

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς. Η νεολαία διαθέτει ακόμη -όπως πάντα άλλωστε- δημιουργικές δυνάμεις που ενδεχομένως να μην είναι εύκολα ορατές. Υπάρχουν όμως και θα δράσουν καταλυτικά.

Έως ότου συμβεί αυτό, η καθημερινότητα της ζωής προσφέρεται στους νέους ως πεδίο αντίστασής τους στην ευτέλεια και στο διασυρμό των πιο ευγενικών ανθρώπινων χαρακτηριστικών: της ελευθερίας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αξιοπρέπειας, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, της απόκρουσης κάθε ισοπεδωτικής λογικής.