Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανάσα από Black Friday αλλά «ποτέ την Κυριακή…»

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανάσα από Black Friday αλλά «ποτέ την Κυριακή…»

Ανάσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναμένει τις επόμενες ημέρες η τοπική αγορά, τόσο από την καθιερωμένη Black Friday όσο και από την Cyber Monday, ενώ και την Κυριακή έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της Κυριακής, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας συστήνει στα μέλη του να μην ανοίξουν, αντιδρώντας σε αυτό, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όπως άλλωστε ζητούσαν οι έμποροι και, κατ’ επέκταση, το άνοιγμα τις Κυριακές.

Ευκαιρία για τόνωση της αγοράς
Έπειτα από δύο αναβολές, αυτή την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα είναι ανοικτά από τις 11.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

Επίσης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, τη Black Friday δηλαδή και τη Δευτέρα 28 του μήνα, Cyber Monday, αναμένεται τα καταστήματα να έχουν μεγάλες προσφορές για το καταναλωτικό κοινό.

Για τις δύο αυτές εκπτωτικές ημέρες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, σημείωσε πως έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η Black Friday είναι μια εκδήλωση του εμπορίου που οι επαγγελματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν καλύτερα, με καλές τιμές, ποιότητα και ποσότητα εμπορευμάτων.

«Είναι μια ευκαιρία να τονωθεί η αγορά και τα ταμεία των συναδέλφων στις δύσκολες στιγμές που περνάει το εμπόριο. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα βγει στην αγορά και θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, κι αυτό θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων», τόνισε ο κ. Εγγλέζος, ενώ συνέστησε στον κόσμο να κάνει έρευνα και να συγκρίνει τις τιμές πριν από τις ημέρες έκπτωσης και μετά.

Σε ό,τι δε αφορά το πώς μπορούν τα μικρά τοπικά καταστήματα να συναγωνισθούν σε τέτοιες εκπτωτικές ημέρες τα μεγαθήρια των εταιρειών, ζήτησε και πάλι από τον κόσμο να είναι προσεκτικός, καθώς όπως είπε: «Έχω την άποψη ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι έτσι ακριβώς όπως φαίνεται στις διαφημίσεις και στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά όταν πας στα καταστήματα. Λένε για παράδειγμα έως 80%, αλλά δεν ξέρουμε αν ισχύει στην πραγματικότητα».

«Ποτέ την Κυριακή…»
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι αντίθετος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν Κυριακές.

Ζήτησε, μάλιστα, από τους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή, ενώ σχετική απόφαση έχει λάβει και το Δ.Σ. του Συλλόγου. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρεται για το θέμα: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, που πλέον, με καταργημένο τον παρωχημένο θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας καταδικάζει την αυθαίρετη ενέργεια του υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής- και το καλούμε να την αποσύρει άμεσα».

Τέλος, για την κίνηση αυτή την περίοδο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε ότι λόγω ελαιοσυγκομιδής ο κόσμος βρίσκεται στα χωράφια και είναι περιορισμένη και γι’ αυτό το λόγο, αλλά και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι με την ακρίβεια.

«Η ελαιοσυγκομιδή, πιστεύουμε, θα αυξήσει το εισόδημα και ταυτόχρονα θα επιφέρει μια αύξηση τζίρου στα καταστήματα. Ελπίζουμε να το δούμε αυτό τον επόμενο μήνα που πλησιάζουν οι γιορτές και ο κόσμος δείχνει τις προθέσεις του», πρόσθεσε ο κ. Εγγλέζος.

Της Βίκυς Βετουλάκη