ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο για το μεταναστευτικό στις 25 Νοεμβρίου

ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο για το μεταναστευτικό στις 25 Νοεμβρίου

H συνεδρίαση θα γίνει ύστερα από πιέσεις της Κομισιόν για την επίλυση των κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με τους αιτούντες άσυλο που διασώζονται στη θάλασσα.  

Έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25 Νοεμβρίου αποφάσισε να συγκαλέσει η τσεχική προεδρία, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα κλειθούν να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς.

H ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης έρχεται ύστερα από πιέσεις της Κομισιόν, η οποία εργάζεται για ένα σχέδιο δράσης με στόχο την επίλυση των κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με τους αιτούντες άσυλο που διασώζονται στη θάλασσα. 

Την περασμένη εβδομάδα, Ιταλία και Γαλλία είχαν συγκρουστεί μετωπικά όταν το Παρίσι αποφάσισε να παγώσει την υποδοχή 3.500 μεταναστών στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συμφωνίας ανακατανομής, επειδή η Ρώμη αρνήθηκε να επιτρέψει την αποβίβαση όλων των αιτούντων άσυλο του πλοίου Ocean Viking, κατευθύνοντάς το προς τη Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει σχέδια για την οχύρωση των συνόρων με την Ιταλία για να αποτρέψει την διέλευση μεταναστών.  

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Politico την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή θα επιχειρήσει να βρει την χρυσή τομή για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αφορούν ολόκληρη την διαδρομή της Κεντρική Μεσογείου.  

Ο κ. Σχοινάς είχε επικρίνει τα κράτη μέλη για την αποτυχία τους να έρθουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο που πρότεινε η Επιτροπή – το λεγόμενο σύμφωνο για τη μετανάστευση. Συγκεκριμένα, είχε σχολιάσει ότι η ιταλική κυβέρνηση ζητά περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την επίλυση του προβλήματος, αλλά εμποδίζει τη συμφωνία για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ είχε εκφράσει ανησυχίες και για την μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων, από όπου έχει αυξηθεί η παράτυπη είσοδος μεταναστών κυρίως λόγω της πολιτικής θεωρήσεων της Σερβίας που επιτρέπει σε πολίτες χωρών όπως η Ινδία, η Τυνησία και το Μπουρούντι να ταξιδεύουν χωρίς βίζα προς την ΕΕ.

Πηγή: kathimerini.gr