Επέτειος Πολυτεχνείου: Κάλεσμα για συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις από συλλόγους της Μεσσηνίας

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κάλεσμα για συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις από συλλόγους της Μεσσηνίας

“Ενεργή συμμετοχή στον εορτασμό για Πολυτεχνείο”, σημιώνουν οι Μεσσήνιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως και άλλοι σύλλογοι του νομού, καλώντας τα μέλη τους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μεσσήνιοι φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ενεργά συμμετέχει το Freegr Radio, το ραδιόφωνο των Μεσσήνιων φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για το λόγο αυτό θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας σήμερα. Καλεί δε τα μέλη του και φοιτητές «να συμμετέχουν δυναμικά στις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τόσο στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο όσο και στην Καλαμάτα.

Το μήνυμα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία είναι επίκαιρο όσο ποτέ λόγω της φτώχειας και ακρίβειας που μαστίζει τις οικογένειες των φοιτητών, την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώσαμε στην πανδημία.

Μάλιστα, ο Ραδιοσταθμός των φοιτητών ετοιμάζει επετειακά αφιερώματα σήμερα, ενώ θα συνδεθεί με τα αντίστοιχα ραδιόφωνα φοιτητών των Πανεπιστημίων της Πάτρας και του Πολυτεχνείου στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας στις επετειακές εκπομπές.

Τι διεκδικούμε από την Πολιτεία
Ζητούμε, τέλος, ως Ένωση να καθιερωθεί ελάχιστο φοιτητικό επίδομα για όλους τους φοιτητές, χωρίς εξαιρέσεις, όσο διαρκεί η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα για να επιβιώσουν και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, καθώς σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους».

Να σημειωθεί πως ο Σταθμός εκπέμπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.e-radio.gr/Freegr-Radio-Kalamata-i2370/live.


Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας
Ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ) τιμά την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, «τις γυναίκες του μόχθου να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, μέσα στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, που θυσιάζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

[…] Τιμάμε το Πολυτεχνείο και συνεχίζουμε διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας και συμμετέχοντας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητές, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.

Όλοι στη συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου».


Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας
Στη φετινή συγκέντρωση μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμερα Πέμπτη 17/11, στις 7.00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, καλεί η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα: «49 χρόνια μετά η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών εξακολουθεί να εμπνέει σε πείσμα των καιρών όσους αναζητούν δρόμους αντίστασης.

Σήμερα που οι λαοί στην Ευρώπη και στον κόσμο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πολέμου, της φτώχειας και του εκφασισμού.

Σήμερα που ο λαός μας μετά 12 χρόνια κρίσης και μνημονίων βλέπει ένα εχθρικό προς αυτόν κράτος να καταπατά τις ελάχιστες δημοκρατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει και την ακρίβεια να τον φέρνει στα όρια της επιβίωσης. Σήμερα που ο κυρίαρχος λόγος θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και να σβήσει το ίχνος των μεγάλων λαϊκών αγώνων της νεότερής μας ιστορίας και που ακροδεξιές ιδεοληψίες γίνονται κομμάτι της κρατικής πολιτικής. Η θέση μας σήμερα είναι στους δρόμους! Για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και για να πιάσουμε το νήμα

της εξέγερσης που έχουμε ανάγκη για να διεκδικήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους, καταπίεση και εκμετάλλευση. Δεν ξεχνάμε το διαχρονικό δίδαγμα ότι “οι χούντες πέφτουν με Πολυτεχνεία”».


Τ.Ο. ΚΝΕ Μεσσηνίας
Εκδήλωση με θέμα «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός! Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» διοργανώνει η Τ.Ο. Μεσσηνίας της ΚΝΕ αύριο Παρασκευή, 18 Νοέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο – Γιώργος Βουβαλέας» (πλ. Όθωνος).

Κατά την εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Διασάκος, γραμματέας του Τ.Σ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.


Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συμπληρώνονται σαράντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα εννέα χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερης Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και το λαό. Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και στη σημερινή εποχή το λαό και τη νεολαία. Μια εποχή που, δυστυχώς, σημαδεύεται από το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων που συγκλονίζει τη χώρα με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την αστυνομική αυθαιρεσία, την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού μας, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα, την τεράστια επίθεση και λεηλασία στο εισόδημα των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.

Έτσι, σήμερα το αίτημα για πολιτική αλλαγή γίνεται κυρίαρχο στην κοινωνία. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση, να μπει ένα τέλος στη βαρβαρότητα της πολιτικής Μητσοτάκη.

Ο ηρωικός αγώνας των φοιτητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και για την περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού μας.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τους πολίτες της Μεσσηνίας, στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, στις 7.00 το απόγευμα.


Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στη συγκέντρωση για Πολυτεχνείο

Φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποδίδει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

«Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου», σημειώνεται, «αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων σηματοδοτώντας το διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Η 17 Νοέμβρη εμπνέει διαχρονικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη η σημερινή γενιά των νέων να μην πάει χαμένη.

Πρέπει να υπάρξει προστασία της εργασίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, καταπολέμηση των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και κοινός στόχος για προκοπή και ευημερία.

Οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάστακτα βάρη, οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι χάνουν τις ελπίδες τους για το αύριο και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.

Τα αιτήματα, λοιπόν, του πολυτεχνείου Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.

Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον, για καλύτερες συνθήκες και προοπτικές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι φορείς της πόλης μας την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για να τιμήσουμε την επέτειο και εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.