Φτερά… από το λιμάνι της Καλαμάτας ανοίγει από το Μάρτιο η «Hellenic Seaplanes»

Φτερά… από το λιμάνι της Καλαμάτας ανοίγει  από το Μάρτιο η «Hellenic Seaplanes»

Τα πρώτα υδροπλάνα θα μπορεί να υποδέχεται από το Μάρτιο του 2023 το λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς χθες ευδοκίμησε ο επαναληπτικός πλειοδοτικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για το υδατοδρόμιο Καλαμάτας.

Ανάδοχος για το υδατοδρόμιο στο λιμάνι Καλαμάτας αναδείχθηκε από το διαγωνισμό η «Υδατοδρόμιο Καλαμάτας ΙΚΕ», που κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά, και η οποία είναι συμφερόντων της «Hellenic Seaplanes».

Μία προσφορά
Ο δημόσιος φανερός πλειοδοτικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας αφορούσε στην παραχώρηση χρήσης χερσαίου χώρου του χωροθετημένου υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη δυτική προκυμαία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 715/1979, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κατασκευή και λήψη άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου.

Κατατέθηκε μόνο η προσφορά από την εταιρεία με την επωνυμία «Υδατοδρόμιο Καλαμάτας ΙΚΕ», ενώ ακολούθησε έλεγχος των δικαιολογητικών, τα οποία κρίθηκαν επαρκή από την αρμόδια Επιτροπή διαγωνισμού.

Το αντάλλαγμα που προσφέρθηκε για τη χρήση του χερσαίου χώρου του λιμένα Καλαμάτας ανήλθε στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως πλέον των νόμιμων κρατήσεων.

Άμεση υπογραφή
Με τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας θα προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού. Ακολούθως, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση και «να τρέξει» η διαδικασία των υποδομών και της άδειας λειτουργίας.

Εκτιμάται ότι τον προσεχή Μάρτιο 2023 το Υδατοδρόμιο Καλαμάτας θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί υδροπλάνα, με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του. 

Οι διαδικασίες για κατακύρωση του διαγωνισμού από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου θα προχωρήσουν άμεσα, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρός του Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ άμεσα θα κληθεί και ο πλειοδότης για να υπογράψει την ανάλογη σύμβαση. «Πλέον ολοκληρώνεται η διαδικασία και είναι στο χέρι της εταιρείας πότε θα το λειτουργήσει. Θεωρούμε ότι είναι μία τεράστιας σημασία παράμετρος για τις συγκοινωνίες της πόλης, του λιμανιού και, κατ’ επέκταση, όλης της ευρύτερης περιοχής. Το υδατοδρόμιο ήταν ένας στόχος για τη Δημοτική Αρχή και το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με τουριστικούς προορισμούς.

Παράλληλα, δίνει ώθηση όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες περιοχές, καθώς αυτή τη στιγμή σε έκταση 250 χλμ. δεν υπάρχει άλλο υδατοδρόμιο. Παράλληλα και πιο άμεσα θα είναι έτοιμο και το υδάτινο πεδίο στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο θα προηγηθεί της λειτουργίας του υδατοδρομίου», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη