Hellenic Seaplanes: «Άμεσα ξεκινά η κατασκευή του υδατοδρομίου Καλαμάτας»

Hellenic Seaplanes: «Άμεσα ξεκινά  η κατασκευή του υδατοδρομίου Καλαμάτας»

Ν. Χαραλάμπους: «Η Καλαμάτα παίζει ρόλο-κλειδί!»

Ο κύβος ερρίφθη για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς το project που θα φέρει τα υδροπλάνα στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας καταλήγει στα χέρια της Hellenic Seaplanes! Η απόφαση πάρθηκε με τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, επιλέγοντας την εταιρεία ως ανάδοχο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, διαχείρισης, καθώς και κατασκευής του υδατοδρομίου.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το υδατοδρόμιο Καλαμάτας, ενώ κρίνονται ιδανικές για τη Hellenic Seaplanes, η οποία πριν από την ανάληψη της δημιουργίας των εγκαταστάσεων του έργου είχε ολοκληρώσει επιτυχώς και την έκδοση της άδειας ίδρυσής του, με την απόφαση να ανακοινώνεται τον προηγούμενο Μάρτιο.

Κατασκευή εγκαταστάσεων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η υλοποίηση του υδατοδρομίου Καλαμάτας είναι αποτέλεσμα της κοινής επιμονής και του οράματος τόσο της Δημοτικής όσο και της Λιμενικής Αρχής της πόλης.

«Η προσπάθεια για δημιουργία υδατοδρομίου είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του σημερινού περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συνεχίστηκε από τον νυν δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο, καθώς και σύσσωμη τη διοίκηση και το προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και τον πρόεδρό του Μιχ. Αντώνοπουλο, που πίστεψαν στο όραμα και στη δυναμική των υδροπλάνων, αλλά και τις προοπτικές που θα φέρει το υδατοδρόμιο στη νότια Πελοπόννησο», σημειώνεται.

Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ανάληψη του υδατοδρομίου, η Hellenic Seaplanes θα ξεκινήσει άμεσα να «τρέχει» τις διαδικασίες που αφορούν στον τεχνικό φάκελο έκδοσης της άδειας λειτουργίας του, ενώ θα προχωρήσει την κατασκευή των χερσαίων και υδάτινων εγκαταστάσεων στο λιμάνι. Αμετάκλητος στόχος είναι σύντομα το υδατοδρόμιο να είναι άκρως αξιοποιήσιμο και να ενταχθεί στο δίκτυο υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes, αλλά και της Πελοποννήσου.

Δηλώσεις

Με αφορμή την ανάδειξη της Hellenic Seaplanes ως διαχειρίστριας του υδατοδρομίου Καλαμάτας, προχώρησαν σε δηλώσεις η εταιρεία, καθώς και η Δημοτική και Λιμενική Αρχή.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε σχετικά με την έκβαση του διαγωνισμού και το υδατοδρόμιο: «Γίνεται ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα ώστε μετά την ίδρυση του υδατοδρομίου να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην κατασκευή του, στο λιμάνι της πόλης μας. Η Καλαμάτα ετοιμάζεται να υποδεχτεί την υποδομή του υδατοδρομίου και να αποτελέσει μέρος των καινοτόμων προορισμών της Ελλάδας που θα φιλοξενήσουν τα υδροπλάνα στις θάλασσές τους, δίνοντας έξτρα κίνητρο σε τουρίστες να την επισκεφθούν, αλλά και στον ντόπιο επιβάτη να πραγματοποιήσει γρήγορες πτήσεις προς λίμνες, λιμάνια και νησιά! Θα είμαστε στο πλάι της Hellenic Seaplanes και μαζί με το Λιμενικό Ταμείο θα κάνουμε πράξη τη φιλοδοξία χρόνων να αποκτήσουμε το δικό μας υδατοδρόμιο».

Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Δ.Λ.Τ Καλαμάτας, δήλωσε: «Η κατασκευή του υδατοδρομίου θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Καλαμάτα, ενώ θα βελτιστοποιήσει και το λιμάνι της, αφού με την έλευση των υδροπλάνων στο υδατοδρόμιο θα εκτελούνται πτήσεις επιβατών και φορτίων από/προς άλλες γειτονικές περιοχές και νησιά του Ιονίου. Το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας είναι έτοιμο να συνεργαστεί και πάλι με τη Hellenic Seaplanes μετά και την έκδοση της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου, ώστε να υλοποιηθεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται».

Για το διαγωνισμό και την τελική ανάληψη του υδατοδρομίου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους: «H λήξη του διαγωνισμού για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας έφερε στη Hellenic Seaplanes μία ιδιαίτερα σημαντική είδηση, καθώς η ανάληψη της λειτουργίας και κατασκευής των εγκαταστάσεων της Καλαμάτας παίζει ρόλο-κλειδί στο δίκτυο υδατοδρομίων της εταιρείας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου! Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που κάνουν ξεχωριστή την Καλαμάτα στον τουριστικό χάρτη και με τη δημιουργία του υδατοδρομίου να φέρουμε στα νερά της Καλαμάτας τα υδροπλάνα και τη μεταφορική δυναμική τους».

Λιμάνια με υδατοδρόμια στην Πελοπόννησο

Εκτός από την περίπτωση της Καλαμάτας, όλο και περισσότεροί προορισμοί προστίθενται στον κατάλογο που θα αποκτήσουν υδατοδρόμια στην Πελοπόννησο. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με στελέχη της Hellenic Seaplanes, όπου συζητήθηκε οι περιοχές της Κυπαρισσίας, του Κιάτου, του Παραλίου Άστρους, της Μονεμβασιάς και του Γυθείου να συμπεριληφθούν στο σύμπλεγμα υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων Πελοποννήσου, στο οποίο ανήκει ήδη η Πάτρα, ενώ σε φάση προσάρτησης σε αυτό είναι η Κυλλήνη, η Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία, καθώς και το Ναύπλιο, η Ερμιονίδα και το Λουτράκι.

Τα νέα αυτά συνηγορούν ότι η Πελοπόννησος και τα υδατοδρόμιά της θα βρίσκονται στο προσκήνιο για πολύ καιρό και ότι οι προσπάθειες που γίνονται τα υδροπλάνα να βρεθούν σύντομα στις εγκαταστάσεις τους είναι άμεσες και δραστικές.