Νέο ΕΣΠΑ: Κυριαρχούν τα θέματα στήριξης ατόμων με αναπηρίες

Νέο ΕΣΠΑ: Κυριαρχούν τα θέματα στήριξης ατόμων με αναπηρίες

Στην υστέρηση που καταγράφεται, όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αλλά και προηγούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά το χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Προωθώντας τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα”, που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στο 4ο Γυμνάσιο Τρίπολης.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης “Diversity up” του προγράμματος “Αγησίλαος”.

Μιλώντας σε διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, στους οποίους απευθυνόταν το σεμινάριο, ο Π. Νίκας δήλωσε πως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, του οποίου την ευθύνη σχεδιασμού έχει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, «η οποία δείχνει πανελλαδικά μεγάλη κινητικότητα ως προς την ένταξη έργων και δράσεων που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών, οι οποίες είναι ανεπαρκείς, και στη γενικότερη στήριξη των ΑμεΑ».

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επισήμανε πως θα πρέπει η Πολιτεία να απασχοληθεί πολύ πιο οργανωμένα με το θέμα των παιδιών με αναπηρίες -όταν αυτά δε θα έχουν δίπλα τους κάποιον δικό τους άνθρωπο να τα στηρίζει- και να δημιουργήσει δομές που θα αναλάβουν τον υποστηρικτικό αυτό ρόλο. Παράλληλα, θα πρέπει να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα που καθυστερούν δράσεις τις οποίες επιθυμούν να υλοποιήσουν ιδιώτες.

Επίσης, έδωσε έμφαση στη δημιουργία εθελοντικών ομάδων που θα στηρίζουν θέματα πρόνοιας, ενώ εξήρε το ρόλο των εκπαιδευτικών στη δημιουργία κλίματος αγάπης και συναλληλίας στο χώρο του σχολείου για τα παιδιά με αναπηρίες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο καλός εκπαιδευτικός είναι αυτός που βοηθά να καταργηθούν οι διακρίσεις μεταξύ των παιδιών και κυρίως οι διακρίσεις που υφίστανται τα ΑμεΑ».

Ας σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας δράσης “Diversity up” αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο πρώτος παμπελοποννησιακός διαγωνισμός των μαθητών της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων, με σκοπό την ανάδειξη πέντε βίντεο που θα προωθούν την άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για τα άτομα με αναπηρία στο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής.

Τα εν λόγω βίντεο θα προβληθούν ως τηλεοπτικά spot στα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το νέο έτος.

Ο περιφερειάρχης, τέλος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαθητές στο προαύλιο του σχολείου, τους οποίους -μεταξύ άλλων, με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός- συμβούλεψε «να ακολουθούν τα όνειρά τους και να επιλέξουν επάγγελμα βάσει των δικών τους προτιμήσεων, γιατί μόνο τότε θα είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους».