Ο ΠΟΥ «μίλησε»…

Ο ΠΟΥ «μίλησε»…

Κλιματική αλλαγή, πανδημία, καρκίνος είναι μόνο μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποια είναι η φονικότερη.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές επιχειρούν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη υγεία αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει γρήγορα δράση για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, έχει κάνει έκκληση να βρεθεί το ζήτημα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, η εξίσωση είναι πολύ σύνθετη, όπως λένε ειδικοί στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων), επειδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι τις μακροπρόθεσμες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική μόλυνση και τις ασθένειες.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους το χρόνο από υποσιτισμό, διάρροια, ελονοσία και θερμοπληξία κατά το διάστημα 2030-2050.

Α.Π.