Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Αντιδράσεις για την κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος πανελλαδικά

Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Αντιδράσεις για την κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος πανελλαδικά

Κάθετα αντίθετοι με ιδιωτικοποίηση δημόσιας περίθαλψης

Την οξεία αντίδρασή του στην κατάσταση που φαίνεται να έχει περιέλθει ο οδοντιατρικός κλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου, Τζίνα Θεοδωροπούλου, τα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα αφορούν κυρίαρχα στη βιωσιμότητα του επαγγέλματος, καθώς έχουν εισαχθεί νέα δεδομένα ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού κι επιδοματικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό κομμάτι, η ίδια υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να αμείβονται με τέτοιου ύψους ποσά (περί τα 750-800 ευρώ) συνταξιούχοι του κλάδου την ίδια ώρα που ο χρόνος εργασίας τους μπορεί να φτάνει και την 40ετία.

Στην ίδια κατεύθυνση, εξίσου δυσλειτουργική πολιτική είναι και το ψαλίδισμα των επιπλέον χρηματικών απολαβών στους μονοσυνταξιούχους, καθώς οι ίδιοι προηγουμένως είχαν πληρώσει για σειρά ετών προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Στον αντίποδα, το ασφαλιστικό κομμάτι πλήττει ολοένα και περισσότερους εν ενεργεία οδοντιάτρους, καθώς η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις δόσεων των οφειλών τους, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται, άλλωστε, και η επιδοματική πολιτική της πολιτείας, καθώς τόσο το επίδομα μητρότητας όσο και το επίδομα ασθένειας δε δίνονται στον ιδιωτικό τομέα των οδοντιατρείων, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει.

Ως «σανίδα σωτηρίας» στα παραπάνω, μέσω της προέδρου του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση για παροχή προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, ώστε να στηριχθεί πανελλαδικά ο κλάδος, και δη στη Μεσσηνία, όπου το ζήτημα αφορά σε 170 οδοντιάτρους, ιδιαίτερα όσους εξ αυτών διατηρούν μικρές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, η κα Θεοδωροπούλου πρόσθεσε ότι η πρόταση του συλλόγου για την έναρξη προληπτικών προγραμμάτων υγείας γύρω από τη στοματική υγιεινή, ιδίως σε ηλικίες 5-18 ετών, κρίνεται απαραίτητη σε μια ευνομούμενη κοινωνία, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια πληροφοριών στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Χρ.Μ.