Ταξίδι στο Saintes της Γαλλίας με το πρόγραμμα Erasmus+ για το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Ταξίδι στο Saintes της Γαλλίας με το πρόγραμμα Erasmus+ για το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας επισκέφθηκαν το Saintes της Γαλλίας, από 21 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/KA2 με τίτλο “Maintaining national cultural traditions in a united Europe” (Η διατήρηση εθνικών πολιτιστικών παραδόσεων σε μια ενωμένη Ευρώπη).

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, Αθανασόπουλος Ιωάννης, Μέγγου Μελίνα-Παναγιώτα, Μπαζιώτης Κωνσταντίνος, Ρούσσης Γεώργιος-Δημήτριος, Σπύρης Χρήστος, Τζηκούλη Αίγλη, Τσούπα Ανατολή, Φραγκουδάκη Μαρία και ο μαθητής της Α’ Λυκείου Κουμανάκος Ανδρέας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές Σπύρο Σπύρη, Τρισεύγενη Πουλοπούλου και Αικατερίνη Τσίτσα, συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από τo Braunschweig της Γερμανίας (Σχολείο Gymnasium Neue Oberschule).

Όλοι μαζί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχαν οργανώσει οι Γάλλοι μαθητές και καθηγητές του σχολείου υποδοχής, που ήταν το College Edgar Quinet. Αυτές αφορούσαν θέματα που σχετίζονταν με το χορό, την τέχνη και το φαγητό, ενώ παρουσίασαν παραδοσιακούς  χορούς της χώρας τους, τους οποίους δίδαξαν και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση και αναπαράσταση έργων τέχνης από τις τρεις χώρες, με θέμα το χορό. Ακολούθησαν βιωματικές δράσεις που εστίασαν στις διατροφικές συνήθειες των τριών χωρών. Το πρόγραμμα έκλεισε δημιουργικά: οι μαθητές μαγείρεψαν στην κουζίνα του σχολείου παραδοσιακά γεύματα από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία και δημιούργησαν βιβλίο συνταγών.

Επίσης, είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώση του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος, να επισκεφθούν μνημεία και αξιοθέατα στο Saintes, στο La RοchellE και στο Μπορντώ, με αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή τόσο με το γαλλικό πολιτισμό όσο και με την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα του γαλλικού λαού.

Στο πλαίσιο του Erasmus+ θα ακολουθήσει το Νοέμβριο του 2022 κινητικότητα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στη Γερμανία, με μαθητές της Α΄ Λυκείου.