Χαμός με τις ιώσεις και στα μικρά παιδιά

Χαμός με τις ιώσεις και στα μικρά παιδιά

Έκκληση για μάσκα και παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα

Ιώσεις έχουν περικυκλώσει το τελευταίο διάστημα τα μικρά παιδιά, με τον κορωνοϊό να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού κυριαρχούν άλλες, οι οποίες ταλαιπωρούν περισσότερο και τους μικρούς ασθενείς.

Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον παιδίατρο Αντώνη Γκάργκουλα, ο οποίος και έδωσε συμβουλές προς τους γονείς.

Όπως ανέφερε, αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση με πάρα πολλές ιώσεις, κυρίως από τρεις ιούς. Ειδικότερα, υπάρχει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που δημιουργεί φοβερά προβλήματα στο αναπνευστικό, ιδίως στα μικρά παιδιά και, κυρίως, κάτω του έτους. Υπάρχει ακόμα ο H1N1 της ομάδας Α της γρίπης, όπως και ο Covid που κυκλοφορεί και δημιουργεί κάποια προβλήματα. Όμως, οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 δεν έχουν τόσο βαριές επιπτώσεις, όπως η Δέλτα και οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάργκουλα, υπάρχει ταυτόχρονα και η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, που απαιτεί αρκετή προσοχή.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα παιδιά να κάνουν πνευμονίες, βρογχοπνευμονίες, συχνές βρογχίτιδες, αμυγδαλίτιδες και πολλά ακόμα.

Η ανοσία
Το πιθανότερο, κατά τη γνώμη του, είναι πως «έχει πέσει» η ανοσία του πληθυσμού λόγω των μασκών, του κλεισίματος των σχολείων, καθώς και των υπόλοιπων προφυλάξεων που είχαμε πάρει τα τρία προηγούμενα χρόνια. Έτσι αυτή τη στιγμή γίνεται «ένας χαμός» στα παιδιά και τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως στα παιδιά, είπε χαρακτηριστικά ο παιδίατρος, με την Παιδιατρική του νοσοκομείου να έχει κίνηση, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκεί έξι παιδιά.

Συμβουλές
Κατά τον κ. Γκάργκουλα η μάσκα είναι απαραίτητη. Προσωπικά, θα ζητούσε την επαναφορά της για λίγο ακόμα, ενώ σύνεστησε οι γονείς να προσέχουν ακόμα περισσότερο τα μικρά παιδιά και, κυρίως, όσα είναι κάτω του ενός έτους.

Επίσης, όλοι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά τους άρρωστα και με πυρετούς ή έντονο βήχα στο σχολείο με αιτιολογία ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν χάσει μαθήματα ή τις επαφές με άλλα παιδιά,
Επιπλέον, ζήτησε όσο είναι δυνατόν να αερίζονται οι χώροι, να αποφεύγεται η επαφή σε κλειστούς χώρους, σπίτια ή παιδικές χαρές με άρρωστα παιδιά για να τα προστατέψουν, ενώ οι γονείς να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και όλο αυτό θα τελειώσει.

Εμβολιασμοί
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι είναι κάτι βασικό και «όλοι οι παιδίατροι το φωνάζουν. Όλα τα εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά». Κατά τη γνώμη του, οι γονείς θα έπρεπε να έχουν εμβολιάσει και για τον Covid τα παιδιά στα οποία έχουν δοθεί οι άδειες να το κάνουν, ενώ τους συμβούλεψε φέτος να κάνουν στα παιδιά τους κι αυτό της γρίπης. Στην αρχή, όπως είπε, οι παιδίατροι ήταν κάπως διστακτικοί, αλλά βλέπουν ότι έχει πάρει μεγάλη έκταση, οπότε καλό θα ήταν να τα εμβολιάσουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση