Επεισόδια με Ρομά στην παλιά Εθνική Οδό – Ζητούν δικαιοσύνη και να μην υπάρχει ρατσισμός

Επεισόδια με Ρομά στην παλιά Εθνική Οδό – Ζητούν δικαιοσύνη και να μην υπάρχει ρατσισμός

Στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας  – Αθήνας, στο ύψος του Πηδήματος, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα Ρομά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τραυματισμό του 16χρονου ομοφύλου τους από σφαίρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που συνοδεύτηκαν και με επεισόδια, έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλά σημεία της χώρας, με τους Ρομά της περιοχής μας να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν κλείνοντας και τον αυτοκινητόδρομο.

Να σημειωθεί ότι λόγω της διαμαρτυρίας η Τροχαία δεν επέτρεπε στους οδηγούς να συνεχίσουν προς τη Θουρία πριν από τον κόμβο που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο, ενώ κυκλοφοριακή ρύθμιση υπήρχε και από την άλλη πλευρά του δρόμου, στο ύψος των Αρφαρών.

Λίγο πριν από το μπλόκο, όπου για ώρες καίγονταν λάστιχα και ακούγονταν συνθήματα, υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που όμως παρατηρούσαν διακριτικά την κατάσταση, ενώ κάποια στιγμή που οι Ρομά πλησίασαν προς το μέρος τους, υποχώρησαν μη θέλοντας προφανώς να έρθουν σε επαφή, κάτι που θα πυροδοτούσε επεισόδια.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο Ηρακλής Ρούπας, πρόεδρος του Συλλόγου Διεθνούς Άνοιξης των Ρομά Πελοποννήσου, δήλωσε: «Αυτό που γίνεται με εμάς τους Ρομά είναι άδικο τα τελευταία χρόνια, μας πυροβολούν στα κεφάλια εν ψυχρώ όλοι αυτοί οι ρατσιστές που είναι μέσα στην κρατική μηχανή.

Υποστηρίζουμε τη δικαιοσύνη, να υπάρχει όμως η δικαιοσύνη, γιατί έχουν γίνει πολλά θέματα με παιδιά Ρομά, καθαρά ρατσιστικά θέματα, που τους εκτελούν είτε αστυνομικά όργανα είτε απλοί πολίτες με ευθύνη της Πολιτείας και της κυβέρνησης, γιατί αυτό που γίνεται εναντίον μας είναι ρατσιστικό καθαρά.

Δεν μπορείτε να μας αλλάξετε γνώμη, αυτή είναι η αλήθεια.

Λοιπόν, αυτό που έχει γίνει με τον 16χρονο δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε, βγαίνουν όλοι οι Ελληναράδες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε μεγάλα sites και εκφράζουν την άποψή τους, το ρατσισμό τους, έχουν βρει ευκαιρία με τον 16χρονο.

Με ποιους θα πολεμήσουμε εμείς αν γίνει πόλεμος; Με τους Έλληνες ή με τους Τούρκους; Ποιους θα πολεμήσουμε; Δεν πάμε στρατό εμείς; Που δε βοηθάνε τόσα χρόνια τα παιδιά μας να μορφωθούνε; Ποιοι ευθύνονται; Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι.

Λοιπόν, έχουμε έρθει εδώ πέρα να κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση για αυτό που έχει γίνει, το τραγικό συμβάν με τον 16χρονο, είναι τραγικό για εμάς, είναι παιδί μας, δεν είναι παιδί του καθενός, είναι δικό μας παιδί, γιατί αύριο μπορεί να είναι το παιδί μου, ο ανηψιός μου, ο αδερφός μου, ο φίλος μου.

Λοιπόν, να υπάρχει δικαιοσύνη, γιατί δεν ξέρουμε και εμείς τι θα γίνει.

Είναι απόγονοι δεν ξέρω ποιων, εμείς είμαστε οι πιο καθαροί Ρωμιοί Έλληνες εδώ στην Ελλάδα, θέλουμε να υπάρξει δικαιοσύνη και να μη βγαίνουν να μας εκφράζουν το ρατσισμό τους. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός γιατί ούτε εμείς δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Εκτελούν οι αστυνομικοί 16χρονο και ο Μητσοτάκης δίνει μπόνους και δεν ξέρω τι».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση