Έργα στην Καλαμάτα: Αυτά που προχωρούν, αυτά που θα ξεκινήσουν και αυτά που κατάντησαν «παρωδία»

Έργα στην Καλαμάτα: Αυτά που προχωρούν, αυτά που θα ξεκινήσουν και αυτά που κατάντησαν «παρωδία»

Σε ενημέρωση – απολογισμό για τα έργα του Δήμου Καλαμάτας τα οποία είτε είναι να ξεκινήσουν, είτε είναι σε εξέλιξη, είτε απλά έχουν βαλτώσει και παραμένει άγνωστη η τύχη τους, προέβη ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Καραγιάννης.

Τα έργα που τελειώνουν
Ο κ. Καραγιάννης επέλεξε να ξεκινήσει την ενημέρωση από την ανάπλαση της Νικολάου Πλαστήρα, έργο που έχει σχεδόν τελειώσει, με το Δήμο Καλαμάτας να κάνει μία ακόμα συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 77.000 ευρώ, για τη συνολική αποπεράτωσή του (ποδηλατόδρομος και κυκλικός κόμβος στην Αρτέμιδος).

Για την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου, ανέφερε ότι είναι ένα έργο σε δύσκολο περιβάλλον, σε χώρο με αρκετό κόσμο, ωστόσο δήλωσε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η οδός Βύρωνος.

Μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην οδό Μαιζώνος, ενώ θα ακολουθήσει η οδός Ναυαρίνου. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το έργο θα έχει αποπερατωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσο για την ανάπλαση στην οδό Κολοκοτρώνη, μαζί με την οδό Σφακτηρίας, αλλά και την παιδική χαρά στη Νέδοντος, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι το έργο εκτελείται, ενώ δήλωσε αισιόδοξος αφού τα χρήματα υπάρχουν από το Πράσινο Ταμείο. Επίσης, προχωρά η συμπληρωματική σύμβαση που χρειάστηκε από το Δήμο.

Την Πέμπτη, συνέχισε, θα έπεφταν τα τελευταία τσιμέντα στα πεζοδρόμια του βορείου μέρους στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Σφακτηρίας και Αναγνωσταρά, προκειμένου να δινόταν σε κυκλοφορία στους πεζούς.

Στο ίδιο έργο, πρόσθεσε, αποπερατώθηκαν οι οδοί Αναπλιώτη και Πολυβίου, παρεμβάσεις που δεν περιλαμβάνονταν στις αναπλάσεις.

Το έργο που έχει ακόμα δρόμο…
Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης μίλησε για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, όπου, έπειτα από συνεννόηση με τον εργολάβο, στόχος είναι να έχει αποπερατωθεί και η νότια είσοδος του ναού στις 2 Φεβρουαρίου.

Στο συγκεκριμένο έργο ανέφερε ότι έγιναν αλλαγές στη μελέτη και υπήρξε κάποια καθυστέρηση. Πρώτος στόχος, πάντως, είναι η νότια είσοδος και έπειτα να συνεχιστούν οι υπόλοιπες εργασίες, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν θα μπει και κάποιος φωτισμός.

Έργα που θα ξεκινήσουν
Ακολούθως ο κ. Καραγιάννης μίλησε για έργα που θα ξεκινήσουν, έργα των οποίων οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί.

Ειδικότερα, η ανάπλαση της 23ης Μαρτίου, το ανοιχτό θέατρο, η αγροτική οδοποιία στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας και, τέλος, οι αγροτικές οδοποιίες Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.

Σημαντικό ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε ότι τα παραπάνω έργα έχουν ρεαλιστικές εκπτώσεις από τους εργολάβους, κάτι που δείχνει ότι θα υλοποιηθούν.

Όσον αφορά στο κτήριο της ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι υπογράφηκε η σύμβαση, ενώ θα γίνουν ακόμα εργασίες στο κτήριο του θεάτρου.

Για την Τέντα, ανέφερε ότι περιμένουν ενημέρωση για το κόστος σύνδεσης και με το νέο έτος θα υλοποιηθεί το έργο.

Εργασίες στο Πολυκλαδικό
Επιπρόσθετα, ο αντιδήμαρχος επανέλαβε αυτό που ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά εργασίες στο Πολυκλαδικό.

Ειδικότερα, ότι ο δήμαρχος θα υπογράψει σύμβαση έργου υγρομόνωσης-θερμομόνωσης, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει έργο ενανθράκωσης στο σκελετό του κτηριακού συγκροτήματος, ύψους 350.000 ευρώ.

Επανάλαβε ακόμη ότι έχει υποβληθεί στο ΠΕΠ συνολική μελέτη για το σχολικό συγκρότημα ύψους 3.700.000 ευρώ.

Τα έργα που είναι στον αέρα…
Μιλώντας για τα πολύπαθα έργα, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, ξεκίνησε από εκείνο στην οδό Δράκου. Όπως είπε, το έργο έχει αναλάβει εργολάβος, αλλά δεν έχει κάνει κάτι ακόμα. Έχει δε πάρει ειδικές εντολές να υλοποιήσει τμήματα του έργου και αν αυτά δε γίνουν, θα υπάρξει έκπτωση.

Μιλώντας για την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά, είπε ότι προέκυψαν προβλήματα, με τον ανάδοχο να έχει κηρυχθεί έκπτωτος, ενώ προχωρούν οι εργασίες για να γίνουν οι οριστικές επιμετρήσεις. Το εν λόγω έργο αναμένεται να συνεχιστεί, έπειτα από συζητήσεις, στο νέο ΠΕΠ

Σε έργο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για αγροτική οδοποιία, ο εργολάβος έχει επίσης κηρυχθεί έκπτωτος, καθώς δεν είχε αποπερατώσει ούτε το 20%. Το συγκεκριμένο έργο αφορά αγροτική οδοποιία στους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.

Ακόμα δύο έργα στα οποία ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος είναι: πρώτον, αυτό που ενώνει το Πελεκιτό με τα Άνω Αρφαρά και, δεύτερον, οι ασφαλτοστρώσεις μέσα στην πόλη, όπου δεν ξεκίνησαν καν εργασίες.

Σχετικά με τον κινηματογράφο Ηλέκτρα, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι και σε αυτό το έργο ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση