Μέσα στο 2023 οι απαντήσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μέσα στο 2023 οι απαντήσεις  για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους και της Κρήτης.

Για την ακρίβεια, σε μία εξ αυτών, στο «Block 2» της Energean, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιόνιο Κέρκυρας στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία, το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ολοκλήρωσε στις αρχές του μήνα τις εργασίες του, αποκτώντας τρισδιάστατα δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το ίδιο σκάφος της νορβηγικής PGS πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Block «Ιόνιο» της Helleniq Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι εργασίες του τελειώνουν σε περίπου μία εβδομάδα, και έπειτα θα περάσει στο «Block 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Κι αυτό έχει παραχωρηθεί στην Helleniq Energy.

Τα αποτελέσματα

Όπως αναφέρουν πηγές, τα αποτελέσματα των ερευνών από την επεξεργασία που θα κάνουν οι επιστήμονες της PGS θα είναι έτοιμα και θα σταλούν στις δύο προαναφερόμενες ελληνικές εταιρείες σε περίπου 9 με 12 μήνες.

Δηλαδή, τέλος φθινοπώρου με αρχές χειμώνα του 2023 οι σεισμικές έρευνες θα μιλήσουν… ως προς το αν υπάρχουν ή όχι πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου. Στη συνέχεια το 2024 αν όντως εξακριβωθούν θα γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Πόσο αέριο κρύβει η Ελλάδα

Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχουν γραφεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους. Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ), Άρης Στεφάτος.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δισ. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δισ. ευρώ». Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δισ. κυβικών μέτρων.

Επιπροσθέτως στη διάρκεια του 1ου ΟΤ FORUM την περασμένη άνοιξη ο Γιάννης Γρηγορίου, αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council, είχε κάνει γνωστό ότι σε μελέτες της ΕΔΕΥΕΠ υπάρχει η εκτίμηση πως από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται σε 70 με 90 τρισ. κυβικά πόδια ή 2 με 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, τότε το ίδιο στέλεχος είχε υποστηρίξει πως οι ποσότητες αυτές μπορούν να καλύψουν το 15% με 20% των αναγκών της Ευρώπης. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι βέβαια αν δε γίνουν γεωτρήσεις.