Όταν όλη η ανθρωπιά «περιμένει» πάνω σε ένα τραπέζι στη Νέδοντος…

Όταν όλη η ανθρωπιά «περιμένει»  πάνω σε ένα τραπέζι στη Νέδοντος…

Απόγευμα Τετάρτης, το μυαλό «έχει πήξει» και ένας περίπατος κοντά στο γραφείο είναι το καλύτερο φάρμακο. Ιδανικότερο μέρος το Ιστορικό Κέντρο, με το μάτι να χάνεται μία στο παλιό και μία στο σύγχρονο.

Η αλήθεια είναι ότι η οδός Νέδοντος δε βρίσκεται συνήθως στις επιλογές μου, όμως αυτό το απόγευμα τα βήματα με τράβηξαν προς τα εκεί.

Ανεβαίνοντας την οδό, ακριβώς εκεί που για δεκαετίες ολόκληρες το εστιατόριο «Ελλάς» τάισε πολύ κόσμο, το μάτι μου τράβηξε αρχικά η επιβλητική ζωγραφιά του «skitsofrenis» και συνέχισα με ένα χαμόγελο. Κοντοστάθηκα, όμως, απότομα, διότι συνειδητοποίησα πως η περιφερειακή μου όραση είχε αποτυπώσει κάτι που μου κίνησε την περιέργεια. Κάνοντας λίγα βήματα πίσω, είδα ότι το μαγαζί που τώρα λειτουργεί εκεί, το «Kokkari», με παραδοσιακό φαγητό, αλλά και σύγχρονες γεύσεις, ήταν κλειστό, ωστόσο στο κεντρικό τραπεζάκι υπήρχαν πακέτα φαγητού. Συγκεκριμένα, οκτώ πακέτα, καλά κλεισμένα και «ιδρωμένα», κάτι που μαρτυρούσε ότι περιέχουν φρέσκο, λαχταριστό φαγητό.

Αναρωτήθηκα αν πρόκειται για παραγγελία που καθυστέρησε κάποιος να παραλάβει και το μαγαζί έκλεισε, με τους ιδιοκτήτες να την αφήνουν εκεί, ή για μια ουσιαστική κίνηση ανθρωπιάς, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια μερίδας φαγητού.

Αποτύπωσα φωτογραφικά την εικόνα και την άλλη ημέρα κίνησα για το «Kokkari», αυτή τη φορά σε ώρα που ήταν ανοικτό, για να λύσω την απορία μου και να με γεμίσουν χαρά τα όσα τελικά άκουσα από δύο νέα παιδιά: τον Στέλιο Ραπτέα και την Ηλέκτρα Ντούφα.

«Αποφασίσαμε να μην το πετάμε»
Ο Στέλιος είναι μάγειρας, ενώ η Ηλέκτρα έχει τελειώσει τουριστικά επαγγέλματα. Γνωρίσθηκαν στην Costa Navarino, όπου δούλευαν, και ξεκινώντας την κοινή τους ζωή ως ζευγάρι, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους επαγγελματικό βήμα. Έτσι άνοιξαν το «Kokkari» πριν από περίπου δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020.

Εδώ και δύο χρόνια, λοιπόν, όσο και το μαγαζί, ό,τι φαγητό περισσεύει καθημερινά το δίνουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αρχικά, το έδιναν οι ίδιοι σε ενορίες και ιδρύματα. Έπειτα, όμως, από ένα γεγονός που συνέβη, το οποίο μας περιγράφει λίγο παρακάτω ο Στέλιος, αποφάσισαν να το αφήνουν έξω από το μαγαζί και να το παίρνει όποιος έχει ανάγκη.

«Πάντα προσπαθούμε η ποιότητά μας να είναι άριστη και να μην υπάρχει χθεσινό φαγητό. Λόγω, λοιπόν, των καιρών που ζούμε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους, που δυστυχώς μπορεί να μην έχουν ούτε να φάνε Αποφασίσαμε από το να πετάμε το φαγητό που μένει, να το αφήνουμε έξω για να το πάρει όποιος το έχει ανάγκη», είπε αρχικά ο Στέλιος.

Αφορμή στάθηκε, όπως προαναφέραμε, ένα άλλο περιστατικό: ένας γνωστός τούς αφήνει κάθε μέρα ένα δοχείο για να του μαζεύουν τα αποφάγια από τα τραπέζια, προκειμένου να ταΐζει τα σκυλιά του.

«Μία μέρα καθόμουν εδώ στο μαγαζί και είχα αφήσει τον κουβά με τα αποφάγια έξω για να έρθει να τα πάρει ο άνθρωπος. Και βλέπω έναν κύριο, έρχεται, βγάζει μια σακουλίτσα και παίρνει τα αποφάγια. Αυτό με σόκαρε και αποφασίσαμε να αφήνουμε καθαρό φαγητό για όποιον έχει ανάγκη», εξήγησε ο Στέλιος.

Η τελευταία κίνηση κάθε βράδυ
Κάθε πρωί οι μερίδες με το φαγητό που έχουν αφήσει το προηγούμενο απόγευμα δεν υπάρχουν. Έχουν περάσει και τις έχουν πάρει.

«Όταν κάποιος περάσει και πάρει αυτό το πακετάκι που αφήνουμε, για να κάνει αυτή την κίνηση σίγουρα έχει ανάγκη από μιας μερίδας φαγητού. Δεν υπάρχει περίπτωση», σχολίασε η Ηλέκτρα.

«Δεν είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι μπορεί να γίνεται. Πριν από λίγες μέρες, όμως, έτυχε να έχω μείνει στο μαγαζί για να ολοκληρώσω κάποιες δουλειές και είδα έναν άνθρωπο που πλησίασε και κοιτούσε διστακτικά, επειδή ήμουν μέσα. Είδε τα φαγητά και με ρώτησε αν μπορεί να πάρει να φάει. Του είπα ότι φυσικά και μπορεί. Ο άνθρωπος φαινόταν κι από το ντύσιμο ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν πήρε δύο μερίδες, αλλά μόνο μία», μας περιέγραψε ο Στέλιος.

«Κι εγώ προχθές το βράδυ κατάλαβα ότι ένας άνθρωπος έρχεται συχνά και παίρνει φαγητό. Είχα μείνει πίσω να κλείσω το μαγαζί και πέρασε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Με ρώτησε αν έχω τίποτα να του δώσω, γιατί ακόμα δεν είχα προλάβει να βγάλω τα πακέτα. Και κατάλαβα ότι έχει ξαναπάρει, γιατί πριν με ρωτήσει, κοιτούσε έξω τα τραπέζια», πρόσθεσε η Ηλέκτρα.

Η ώρα για να κλείσει το μαγαζί έφτασε, ενώ ο Στέλιος και η Ηλέκτρα ετοίμασαν τα πακέτα με το φαγητό που δεν είχε πουληθεί. Άλλωστε, η τελευταία κίνηση που κάνουν πριν φύγουν είναι να τα αφήσουν στο εξωτερικό τραπέζι του μαγαζιού.

Αν αυτό δεν είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, τότε τι είναι;

Καλά Χριστούγεννα!

Της Βίκυς Βετουλάκη