Πρόταση από το Δήμο Καλαμάτας για μείωση των τιμών ζώνης στη Μ. Μαντίνεια

Πρόταση από το Δήμο Καλαμάτας για μείωση των τιμών ζώνης στη Μ. Μαντίνεια

Οι αντικειμενικές αξίες στους Δήμους της χώρας μας, που είχαν εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2021, αναμένεται να μειωθούν. Τουλάχιστον αυτό προβλέπεται από τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διαδικασία επανελέγχου των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε αρκετούς Δήμους της χώρας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειώσεις στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν υπερβολικές τιμές στον προσδιορισμό των αξιών.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το τοπίο, καθώς οι Δήμοι θα μπορούν από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2023 να κάνουν τις προτάσεις τους.

Εδώ να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου στο “Θ”, ο Δήμος (με βάση και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) έχει ζητήσει την ουσιαστική μείωση των τιμών ζώνης στην περιοχή.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους Δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το 2021 (κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών) εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης, αλλά μόλις ένας στους δέκα απάντησε, με αποτέλεσμα πολλοί να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες αυξήσεις που είδαν στην περιοχή τους.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και μετά, δηλαδή δε θα γίνουν αναδρομικές διορθώσεις από το χρόνο αρχικής ισχύος των αντικειμενικών τιμών, την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών θα εκδώσει απόφαση για αλλαγή αντικειμενικών αξιών, χωρίς πάντως να δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Α.Π.