Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Συνήθεια δεκαετιών που αντέχει παρά τις δυσκολίες

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Συνήθεια δεκαετιών που αντέχει παρά τις δυσκολίες

Συνήθεια που έγινε θεσμός μέσα στα χρόνια αποτελεί πλέον το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, το οποίο κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς των ημερών για πολύ κόσμο που θέλει να δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο την τύχη του λίγο πριν  αλλάξει ο χρόνος.

Η ιστορία του πρωτοχρονιάτικου λαχείου ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πριν, ενώ στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων κυκλοφορίας έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες, με μία από αυτές να συναντάται στη δεκαετία του ’30, με τον περίφημο τίτλο «Λαχείο Συντακτών».

Λίγα χρόνια πριν, το 1927, σύμφωνα με το αρχείο του υπουργείου Οικονομικών, ιδρύεται με διάταγμα υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία του Λαχείου», που εποπτεύεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτικών, αφού τίθενται σε επανακυκλοφορία τα «Λαχείον του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος» σε δύο μορφές, «Λαϊκόν Λαχείον» και «Μέγα Λαχείον».

Ακολούθησε το 1932 το «Λαχείον του Στόλου», που αφορούσε σε μετονομασία της παραπάνω υπηρεσίας («Υπηρεσίας του Λαχείου»), για να καταλήξει να τιτλοφορείται ως «Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων», που αναλαμβάνει την εποπτεία του μέχρι τότε ευρέως διαδεδομένου «Λαχείου των Συντακτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που συνέβαλε καθοριστικά στην ταχύτατη εξάπλωση του συγκεκριμένου λαχείου ήταν τα μεγάλης αξίας έπαθλα που κλήρωνε, καθώς, μεταξύ άλλων, είχαν δοθεί οικόπεδα, διαμερίσματα, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από τις εν λόγω πωλήσεις λαχείων ήταν εξίσου μεγάλα, αφού, σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, το 1932 ανήλθαν σε 2,5 εκ. δραχμές.

Έκτοτε οι εποχές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με τα προηγούμενα δύο χρόνια να αναταράσσουν για λίγο τη ροή του λαχείου. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να το προτιμά, και σε επίπεδο Μεσσηνίας ιδιαίτερα, δεν είναι ευκαταφρόνητα τα ποσά που έχουν αποκομίσει οι τυχεροί τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι λαχειοπώλες που μιλούν στο «Θ».

Ευαγγελία Γαϊτάνη

«Η κίνηση του λαχείου είναι αρκετά καλή και ικανοποιητική μπορώ να πω. Ο κόσμος παίζει λαχεία, γιατί ελπίζει και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, όπως κάθε χρόνο. Αυτές τις μέρες έχουμε το πρωτοχρονιάτικο ή αλλιώς Κρατικό Λαχείο, που κληρώνει σήμερα, 31 Δεκεμβρίου, και δίνει 3 εκ. ευρώ στην πεντάδα, ενώ το Λαϊκό Λαχείο, αντίστοιχα, έχει 4 τζακ-ποτ και κληρώνει την ερχόμενη Τρίτη με κέρδη περί τα 2,3 εκ. ευρώ.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές που μεσολάβησε η πανδημία, φέτος η κίνηση είναι μεγαλύτερη, αφού ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει τέτοιες ημέρες το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, καθιερώνοντάς το.

Προσωπικά ασχολούμαι με το επάγγελμα από το 1996, αφού ανέλαβα τη δουλειά που έκανε ήδη ο πατέρας μου από το 1969. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που έχω δει κι έχω βιώσει είναι ότι έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές το πρώτο λαχείο, σε αρκετούς τυχερούς, και φέτος ελπίζουμε να δώσουμε πάλι.

Στο νομό μας υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια πολλοί τυχεροί, γιατί συνεχίζουν και παίζουν σε μεγάλο βαθμό».

Ευθύμιος Πατσάς

«Αυτές τις μέρες η κίνηση για το λαχείο της Πρωτοχρονιάς είναι καλή, δεδομένων και των δύσκολων καταστάσεων που ζούμε. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο κομμάτι αυτό από ό,τι πέρυσι, ενώ ο κόσμος προτιμά να παίρνει αυτή τη χρονική περίοδο λαχείο, αφού έχει γίνει παράδοση πλέον.

Αντίστοιχα, αρκετά μεγάλη ζήτηση είχε και το χριστουγεννιάτικο λαχείο των προηγούμενων ημερών, το οποίο πέρασε σε κλήρωση στις 23 Δεκεμβρίου.

Φέτος συμπληρώνω 43 χρόνια στο συγκεκριμένο επάγγελμα και αυτό που παρατηρώ είναι ότι σχεδόν κάθε χρόνο, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, η ροή του κόσμου κινείται με τον ίδιο τρόπο, αφού το έχει για το καλό του νέου χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγες οι φορές που το τυχερό λαχείο έχει κληρωθεί και στη Μεσσηνία όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από το πρωτοχρονιάτικο όσο και από το κρατικό ή το εθνικό».

Κατερίνα Κονταργύρη

«Το πρωτοχρονιάτικο λαχείο πάει πολύ καλά φέτος, όπως και πέρυσι, επειδή παραδοσιακά αγοράζεται από τον κόσμο μια φορά το χρόνο. Ο κόσμος παίρνει τουλάχιστον ένα λαχείο για να βρίσκεται μέσα στην κλήρωση του μεγάλου δώρου που φτάνει φέτος τα 3 εκ. ευρώ. Βέβαια, τις τελευταίες πέντε ημέρες έχει αυξηθεί πολύ η κίνηση, και ειδικότερα χθες και σήμερα βλέπουμε κόσμο να αγοράζει.

Παρόμοια εξαιρετική ζήτηση είδαμε να έχει φέτος και το χριστουγεννιάτικο λαχείο, ακόμα μεγαλύτερη δε από πέρυσι.

Σε όλα τα χρόνια που το κατάστημά μας προμηθεύεται λαχεία, αυτό που σημειώνουμε χαρακτηριστικά είναι ότι αρκετές φορές έχουμε δώσει μεγάλους αριθμούς και πολλά κέρδη. Υπάρχουν κέρδη και στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, βλέπουμε πως, παρότι δεν έχουν πέσει πολλά μεγάλα κέρδη σε λίγους, έχουν κληρωθεί μικρότερα ποσά σε περισσότερα άτομα, που κι αυτό είναι πολύ καλό από μια άποψη…».